El PSC presenta esmenes per augmentar en 28 MEUR la inversió de l'Estat a Girona el 2017

Demanen invertir més en camins de ronda, festivals d'estiu o la millora d'infraestructures

El PSC ha presentat un seguit d'esmenes per fer créixer la inversió prevista per l'Estat a Girona aquest 2017 en 28 MEUR. El diputat Marc Lamuà considera que el disseny de pressupostos elaborats pel PP no resol "el greuge històric" de l'Estat amb Catalunya i, concretament, amb Girona i que tampoc reflecteix la voluntat expressada pel PP de "redistribuir la riquesa".

La previsió del PP és invertir 130 MEUR aquest any. Per això, han fet propostes a l'executiu de Mariano Rajoy per incrementar algunes partides. Entre d'altres, demanen 3 MEUR per a obres al Parc Central de Girona, 1 MEUR per al manteniment dels camins de ronda, reclamen els 500.000 euros compromesos pel PP per a la rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí a Figueres i inversions per als principals festivals musicals i culturals de la demarcació.

Segons el PSC de Girona, els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que vol aprovar el PP al Congrés dels Diputats són "continuistes" i no resolen el "greuge històric" de l'Estat amb Catalunya i amb la demarcació de Girona. El diputat Marc Lamuà demana que s'acceptin les esmenes proposades pels socialistes per tal de "donar sentit" a les inversions previstes per l'Estat a la demarcació.

Lamuà també lamenta que Catalunya no veu compensat l'esforç que aporta a la resta del territori estatal. Segons apunta, mentre que el PP preveu una inversió per a Catalunya equivalent al 13% del PIB, Catalunya aporta el 19,3% del total de l'Estat. "Aquesta dada s'hauria de corregir amb el compliment de la disposició addicional tercera. L'incompliment reiterat d'aquesta disposició és el que fa que nosaltres persistim en la reclamació", reconeix Lamuà.

Entre les reclamacions del PSC, destaca l'aportació econòmica per als principals festivals d'estiu, ja que els socialistes consideren que són "una marca cultural indispensable" de les comarques gironines. També reclamen més inversió als camins de ronda (l'esmena és per a 1 MEUR més) i demanen que es reculli als pressupostos el compromís verbal del delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, que va comprometre 500.000 euros per a la rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí, a Figueres.

Les infraestructures també centren una part important de les esmenes. Entre les diferents reclamacions, destaca 1,5 MEUR per a la variant de Ribes de Freser, 3 MEUR per a obres al Parc Central de Girona, 500.000 euros pel tram Portbou-Frontera Francesa de la N-260 o 500.000 euros per al tram Figueres-Llançà de l'A-26, entre d'altres.