El castell inflable de Caldes no va explotar segons apunta la investigació

La instal·lació no tenia els permisos municipals

El castell inflable que va sortir volant al restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella (Selva) i que va causar la mort d'una nena i sis ferits més no hauria explotat, tot i que encara no se sap per què va saltar pels aires. Com a mínim això es desprèn de la investigació, que encara està en marxa, segons fonts que hi han tingut accés.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha fet una crida aquest dilluns a tots els titulars d'instal·lacions lúdiques obertes al públic que demanin el permís corresponent a l'ajuntament per fer-les servir, encara que siguin negocis privats.

Aquest és el prec que ha fet Jané després que una nena de sis anys morís i sis infants més resultessin ferits després que el castell inflable en què jugaven, en un restaurant de Caldes de Malavella (Selva), sortís volant.

La instal·lació no tenia la llicència municipal, segons ha confirmat l'alcalde del municipi, Salvador Balliu. "De vegades tenen una aparença inofensiva, però cal demanar la llicència municipal sempre. Hi ha una normativa que exigeix autorització municipal i no podem menystenir-ne mai els requisits", ha avisat Jané, que ha insistit: "Ningú es pot relaxar".

El conseller ha explicat que la policia científica dels Mossos està analitzant les restes del castell i el motor de la instal·lació, però ha declinat avançar quines línies són les que prenen força en la investigació.

Jané ha traslladat un missatge de "solidaritat" i "afecte" a la família de la nena que va morir per les ferides patides en l'accident del castell inflable i també a l'entorn dels altres infants, en una atenció als mitjans de comunicació l'endemà del sinistre. El conseller ha posat èmfasi en la necessitat de complir la normativa per garantir un ús segur d'aquest tipus d'instal·lacions i ha apuntat que si el restaurant hagués demanat la preceptiva llicència municipal, s'hagués inspeccionat el castell inflable abans d'atorgar-li el permís.

L'article 39.3 del Reglament d'espectacles públics i d'activitats recreatives especifica que "no es pot atorgar llicència a les estructures no permanents desmuntables si no compten amb el control inicial favorable dels serveis tècnics municipals o d'una entitat col·laboradora de l'Administració" que n'hagi inspeccionat el muntatge i comprovat el funcionament. A més, l'article 39.4 demana que les persones responsables d'atraccions de fira han de presentar els manuals d'instruccions i les certificacions específiques al personal tècnic municipal o a les entitats de control, que "han de verificar la seguretat exterior i global d'aquestes instal·lacions".

Interior obre un expedient al restaurant

Jané ha preferit no avançar detalls de la investigació dels Mossos d'Esquadra i ha assenyalat que el jutjat de guàrdia de Santa Coloma de Farners està al corrent dels fets, tot i que encara no els ha judicialitzat en espera de l'atestat policial. Per la seva banda, la Direcció General d'Administració de Seguretat (DGAS) ha obert un expedient per determinar quines sancions s'han d'imposar al restaurant per les irregularitats administratives.

L'accident es va produir cap a tres quarts de quatre de la tarda d'aquest diumenge al restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella. El castell inflable en què jugaven els infants va sortir volant i es va desplaçar uns 40 metres per causes que s'estan investigant.