Jutgen un veí de Vidreres acusat d'abusar sexualment de la neboda mentre la tenia en acollida

Els psicòlegs asseguren que el relat de víctima "és indeterminat i amb contradiccions"

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimecres un veí de Vidreres acusat d'un delicte d'abús sexual continuat. Els fets s'haurien produït entre 2008 i 2013 a casa del processat, a una urbanització del municipi.

La petita va anar a viure a casa dels seus tiets quan els seus pares van marxar a viure a Múrcia. Segons l'acusat, tenien problemes amb les drogues i vivien al carrer i, per això, va decidir fer-se càrrec d'ella i del seu germà i es va quedar la tutela. Quan la petita va arribar a la casa, tenia uns sis anys.

Un cop els pares van tornar a Vidreres, passats quatre anys, la nena i el seu germà van tornar a viure amb ells. Va ser a finals de novembre de 2013 que la nena va destapar els suposats abusos sexuals. Una nit, després d'un aniversari familiar, la nena va tornar de matinada de casa dels seus tiets. La mare va sospitar de perquè havia trigat tant en tornar i li va demanar què havia passat. Va ser llavors, segons mare i filla, que la petita va explicar el que li havia fet el seu tiet. "Hi havia vegades que m'ho feia dos cops al dia, uns 20 cops per setmana", ha sostingut la víctima durant el judici.

L'acusat ho nega tot

Després de presentar denúncia, els Mossos d'Esquadra van detenir l'home i se li va imposar una ordre d'allunyament. Durant el judici, el processat ha negat els fets i ha assegurat que tant la víctima com una neta seva d'edat similar sempre volien dormir amb ell i es dutxaven junts perquè la caldera tenia poca capacitat i s'acabava ràpid l'aigua calenta.

"Mai l'he tocat ni l'he penetrat", ha assegurat Alberto A., que afirma que la nena és "mentidera" i acostuma a "inventar-se coses". Una acusació que també han sostingut d'altres membres de la família, com la seva tieta o els seus cosins.

Un possible conflicte familiar

El processat ha reconegut que havien tingut enfrontaments amb la família de la nena i ha defensat que, mentre la menor estava sota la seva tutela, va millorar a l'escola i va canviar de comportament. En canvi, segons sosté, des que els seus pares van tornar a la urbanització les coses es van torçar i es van enfrontar perquè la mare volia recuperar els fills. Prèviament, ha reconegut que hi va haver un enfrontament físic entre la menor i l'acusat justament per aquest assumpte.

Durant el judici, a més, la mare de la petita ha explicat que ella també havia patit abusos sexuals per part del pare de l'acusat i que no volia que la situació es repetís amb la seva filla. Ara bé, ha assegurat que no ho havia explicat mai a la seva filla. Una afirmació que ha contradit la menor poc després. "Jo ja sabia què li havia passat a la meva mare", ha declarat la menor, que ara té 16 anys.

Declaració "indeterminada"

Durant la vista, forenses i psicòlegs han exposat els seus informes. Per una banda, els psicòlegs han explicat que la declaració de la nena va ser "indeterminada" perquè explicava els fets de manera genèrica, sense detalls ni "elements vivencials" i entrant en algunes contradiccions. Els psicòlegs apunten que la nena anava afegint fets i persones implicades mentre li anaven fent preguntes.

A més, consideren que és un element important que la mare li expliqués que ella també hauria patit abusos i que això li pot servir de "guió o recolzament" per explicar la seva versió.

Pel que fa als forenses, han explicat que en una exploració feta el 2013 van trobar que la menor tenia dos lesions cicatritzades a l'himen. Els metges, però, no poden acreditar quina antiguitat tenen i s'han limitat a dir "que són compatibles amb penetració". La cosina de la víctima, també menor, ha dit que ella mateixa li havia explicat que havia mantingut relacions sexuals amb un amic seu. Aquestes relacions haurien estat amb caràcter previ a la denúncia presentada davant dels mossos.

La fiscal no acusa i demana que l'home sigui absolt. Una petició que també fa l'advocat de la defensa. En canvi, l'acusació particular demana 10 anys de presó per un delicte continuat d'abusos sexuals a menor de 13 anys. El judici ha quedat vist per a sentència.