Girona nega problemes amb els veïns per l'augment dels pisos turístics

La xifra d'habitatges destinats al turisme passa dels 31 del 2013 als 365 actuals

Dues associacions de veïns de Girona van organitzar la setmana passada una reunió per debatre i exposar els dubtes que els generen la proliferació de pisos per a turistes, sobretot a la zona del Barri Vell. Aquesta fórmula d'allotjament ha augmentat notablement a la ciutat en els darrers anys. Si l'any 2013 n'hi havia 31 donats d'alta al registre, actualment ja en són 365 (dotze vegades més). Només el darrer any, la xifra va créixer en 150 pisos.

La Generalitat va regular aquest tipus d'habitatges l'any 2012 i obliga els propietaris d'habitatges destinats al turisme a donar-los d'alta a un registre, pagar una taxa (es paga només un cop) i tributar els beneficis que treguin de la seva explotació. Des del consistori asseguren que l'augment ve donat per una major pressió de l'administració catalana, que ha fet inspeccions i controls. A més, argumenten que el creixement no genera problemes amb els veïns i tampoc els obliga a deixar el barri.


De fet, segons assegura la regidora de Turisme, des del 2014 el Barri Vell ha guanyat veïns. "Ningú ha de deixar casa seva pel tema dels pisos turístics", manifesta la regidora, que assegura que s'està generant una alarma injustificada i motivada "només per alguns veïns". "A l'ajuntament no ens consten queixes per aquest tema", afegeix.

La responsable de Turisme, a més, assegura que aquells que comparen la situació de Girona amb la de Barcelona "s'equivoquen". "Si es vol traslladar el problema de Barcelona a Girona això no és cert", afegeix.

A l'espera del Pla estratègic de Turisme

El consistori ha impulsat lar redacció d'un Pla estratègic de Turisme que ha de fer una diagnosi de la situació actual i proposar unes conclusions. Actualment, s'està en procés de seleccionar l'empresa encarregada d'elaborar-lo, amb la intenció que estigui llest a finals d'any. Entre d'altres coses, aquest document haurà de determinar si la quantitat de pisos turístics que hi ha a la ciutat és adequada o no. I en cas que no ho sigui, proposar mesures.

"Nosaltres volem treballar amb dades objectives i el pla estratègic ens haurà de determinar si ens estem passant o no de la xifra correcta", ha declarat la regidora. Plana reconeix que, a banda dels apartaments legals, també saben que n'hi ha que no ho són. "És veritat que no tots són legals, haurem de mirar quins són però qui té la competència per sancionar és la Generalitat", apunta.

La regidora considera que Girona té poques places hoteleres i que, per tant, comptar amb una xifra "raonable i controlada" d'apartaments turístics legals és una bona alternativa. "Si la ciutat és bonica i atractiva és normal que vingui gent a visitar-la", assenyala. Tanmateix, afirma que la voluntat de l'ajuntament és que el Barri Vell conservi la seva essència i que "no es converteixi en un parc temàtic".

Tot i negar que hi hagi cap problema, la regidora s'ha mostrat oberta a reunir-se amb veïns i d'altres agents turístics que estiguin neguitosos per aquest tema.