Teach a Man to Fish guanya el Premi Fundació Princesa de Girona Entitat Internacional 2017

El guardó s'estrena aquest any

L'entitat Teach a Man to Fish, fundada a Londres l'any 2006, ha estat la guardonada en la primera edició del Premi FPdGI Entitat Internacional que atorga la Fundació Princesa de Girona. El guardó substitueix el Premi Entitat que fins ara s'atorgava a organitzacions nacionals i que ara abasta tota la Unió Europea.

El jurat ha valorat la capacitat de l'entitat de crear un projecte educatiu innovador capaç de trencar el cercle de la pobresa a través del foment de l'emprenedoria i l'autonomia personal de joves de diferents edats de centres educatius de països en vies de desenvolupament.

Amb una trajectòria de més de deu anys, Teach a Man to Fish està present a més de 45 països de l'Amèrica Llatina, Àsia i l'Àfrica i dels seus projectes se'n beneficien anualment 50.000 estudiants, 1.000 escoles i 3.500 docents.

La proclamació s'ha fet en un acte al Teatre-Museu Dalí de Figueres aquest dilluns poc després de les sis de la tarda però el jurat ha contactat amb el seu CEO i fundador, Nicholas Kafka, per anunciar-li la notícia. "Ens
sentim molt honrats amb aquest premi que, amb tota seguretat, servirà per potenciar els nostres projectes, permetent que arribem a molts més joves, sobretot a Amèrica Llatina", els ha manifestat Kafka.

Precisament, l'entitat està estenent la seva activitat a l'Amèrica Llatina i, molt especialment, a l'Argentina, a banda de tenir projectes consolidats a Nicaragua, Guatemala, Hondures i Paraguai. L'organització premiada treballa a través de socis i escoles locals proporcionant-los eines que els permetin ensenyar als joves d'aquests països habilitats pràctiques i empresarials.

La presidenta del jurat i directora adjunta de la Fundació "La Caixa", Elisa Duran, ha destacat la importància del projecte. L'elecció l'ha fet conjuntament amb la resta de membres, entre els qual hi ha Ignasi Carreras, director de l'Institut d'Innovació Social d'ESADE; Eberhard Lueder, responsable d'Inclusió Social a l'Oficina de la Creu Roja Europa; Begoña Etxebarría, directora de la Fundació Novia Salcedo (Premi FPdGi Entitat 2013); Patricia de Roda García, directora general de la Fundació Lealtad.

Un taller i una conferència prèvia a la proclamació

Abans d'anunciar-se el nom del guanyador, el Teatre-Museu Dalí ha acollit una activitat dirigida també als joves d'entre 16 i 35 anys liderada per l'emprenedor establert a Silicon Valley Xavier Verdaguer. Distribuïts en diferents equips, els assistents han competit a contrarellotge per resoldre el repte: 'Subvenció, filantropia, crowdfunding: com fer viable el Tercer Sector?'.

Durant 100 minuts, han treballat en equip per trobar una idea de negoci capaç de resoldre el repte plantejat seguint l'anomenat 'mètode Lombard', que es divideix en quatre aspectes: Inspiració, ideació del projecte, prototipatge i comunicació.

Aquesta no ha estat l'única activitat que s'ha organitzat aquest dilluns a Figueres. El presentador Àngel Llàcer ha conduït una tertúlia on han intervingut Felipe Campos (Premi FPdGi Social 2013), Carmen García de Andrés de la Fundació Tomillo (Premi FPdGi Entitat 2016) i Héctor Colunga (Premi FPdGi Social 2015). El conferenciants han reflexionat sobre el tercer sector i la seva viabilitat.

Una 'gira' que culminarà a Girona el 29 de juny

La 'gira' dels Premis de la Fundació Princesa de Girona va arrencar el 16 de març a Còrdova amb la proclamació del guardó d'Arts i Lletres, que va reconèixer l'artista plàstic Juan Zamora. La segona etapa es va viure a Barcelona amb la proclamació del Premi Investigació Científica 2017, que engany és per a l'enginyer de camins Héctor Gómez Díaz.

Sòria va ser la seu de la tercera etapa. En un acte presidit per la Reina, es va reconèixer la trajectòria de Miriam Reyes Oliva en la categoria Social dels guardons. El Premi Empresa d'enguany es va anunciar a Santander i ha reconegut a l'emprenedor Damià Tormo Carulla.

La ruta s'ha tancat aquest dilluns amb la proclamació de Figueres i els premis es lliuraran el proper 29 de juny en una cerimònia presidida pels Reis al Palau de Congressos de Girona.

Els guardons estan dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz. Tenen com a objectiu reconèixer la trajectòria innovadora i exemplar de joves d'entre 16 i 35 anys. Enguany, a més, s'hi ha afegit el reconeixement a una entitat internacional.