UP denuncia que la carn d'oví es paga al preu de fa vint anys

Reclamen més transparència en l'establiment de preus

El preu mitjà en origen de la carn d'oví a Catalunya és el més baix des del 2013 i se situa al nivell del que es pagava ara fa vint anys, una situació "insostenible" per als ramaders. Ho ha denunciat aquest divendres Unió de Pagesos (UP) que ha reclamat més transparència en la formació de preus i que l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) investigui el procés.

Així, per un xai de 24 quilos viu es paguen uns 65 euros (uns 2,7 euros el quilo). La carn de cabrit també ha patit una situació similar pel que fa als preus en origen. Consideren que aquesta reducció de preus no es pot atribuir a la baixada del consum d'aquesta carn a les llars entre altres coses perquè tampoc hi ha sobreproducció sinó tot el contrari, ja que els censos s'han reduït.

A Catalunya, des del 2005 fins al 2015 els caps d'oví han disminuït un 44% així com el nombre de sacrificis mentre que han augmentat les exportacions. Per altra banda, recorden que els productors han hagut d'afrontar un augment dels costos de producció, per factors com ara la sequera. "Tot s'apuja menys el preu de la carn de xai i cabrit que es paga als ramaders", ha afirmat Brigitte Garolera, representant del sector d'UP.

En el cas del cabrit, el preu mitjà en origen es va situar en 5,20 euros el quilo durant el 2016, el més baix des del 2000, amb l'excepció de l'any 2013 que va ser de 5,12 euros el quilo. Aquesta davallada de preus tant d'aquesta carn com de la d'oví situa els ramaders en un context molt difícil i "insostenible", segons UP. Des del sindicat, recorden que els productors han hagut de fer front a un augment dels costos tot posant l'exemple de la sequera de l'any passat, que va obligar els ramaders a comprar aliment per als animals.

La vacunació contra la llengua blava en el bestiar oví ha estat un altre factor desfavorable, segons els productors. Es queixen que des de la Generalitat es "minimitzen" els problemes que ha comportat la vacuna però asseguren que n'hi ha hagut. Des de fa temps venen reclamant indemnitzacions per als afectats. Segons una representant del sector oví i cabrum d'UP, Brigitte Garolera, algunes explotacions que no han tingut morts de bestiar vacunat han vist com baixava la fertilitat de femelles o se'ls morien xais per la falta de llet de la reproductora. "Conec explotacions que han perdut el 25% de les reproductores o la meitat de la producció anual de xais", ha afegit.

A nivell estatal, el sindicat demana al Ministeri d'Agricultura que deixi d'exigir el requisit mínim de productivitat per acollir-se a l'ajut associat a oví i cabrum. Aquest any s'ha situat en 0,6 xais o cabrits que surten de l'explotació per ser sacrificats per cada reproductora mentre que l'any passat el mínim establert era de 0,4.

Menys consum però més exportacions

El sindicat creu que la baixada de preus no es pot atribuir a la disminució del consum d'aquesta carn a les llars – des del 2010 s'ha reduït un 20%- entre altres coses perquè tampoc hi ha sobreproducció. La reducció del cens és una tendència no només a nivell català sinó també a nivell estatal i europeu, sostenen. Així, el cens de bestiar oví criat a Catalunya ha disminuït en un 44% -el de femelles reproductores un 45,8%- en el període que va del 2005 fins al 2015. En aquest mateix període, el cens de cabrum també s'ha reduït però en menor mesura, un 22,4% i fins al 27,5% en el cas de les femelles reproductores.

D'altra banda, durant el 2015 es van sacrificar més d'1,2 milions de xais, un 18,2% menys que el 2008 segons dades del Departament d'Agricultura. Per contra, les exportacions d'ovins vius es van disparar en un 94% i les de carn de cabrit, en un 43% entre el 2014 i 2015.

Per tot plegat, UP demana a l'Autoritat Catalana de Competència (ACCO) que investigui el procés sobre l'establiment de preus en el sector. També reclamen que l'Observatori de Preus inclogui l'estudi del sector oví i cabrum per donar "transparència" a l'hora de fixar els imports.

Més inspeccions a l'etiquetatge

El sector denuncia també que pateix un altre "greuge important" pel que consideren un "incompliment" de la normativa de l'etiquetatge sobre l'origen de la carn de xai i cabrit. Recorden que la carn que es produeix a Catalunya és "molt valorada" per la seva qualitat però el consumidor és "incapaç" de saber si el que ha comprat és d'aquí o s'ha importat de fora, essent aquesta última de "qualitat inferior", sostenen. Per combatre-ho, demanen que s'intensifiquin les inspeccions per fer prevaldre el dret del consumidor a poder escollir. Asseguren que continuaran presentant denúncies a l'Agència Catalana de Consum (ACC) per aquests incompliments.

Des del sindicat han subratllat el valor que té aquesta activitat ramadera al territori, no només a nivell alimentari sinó també de sostenibilitat i conservació de l'entorn, ja que aquest bestiar contribueix a mantenir els boscos nets. És per això que demanen més campanyes de sensibilització perquè el consumidor conegui com es produeix aquesta carn i els beneficis de l'activitat en l'entorn.

Les xifres d'explotacions a comarques gironines

Segons dades de juliol del 2016, el cens oví a les comarques gironines era de 106.072 caps (el que representa el 19% del total de Catalunya) i de cabrum, 11.500 caps (un 16% respecte tot Catalunya). En total hi ha 926 explotacions a la demarcació, de les quals 458 són d'oví, 139 de cabrum i 329 de mixtes.

A nivell de Catalunya, l'any 2015 hi havia 531.000 caps d'ovins i 70.500 de cabrum, si bé el sindicat no disposa de la dada actualitzada del 2016.