Mor l'home que va rebre l'impacte d'un llamp a la platja de la Rubina de Castelló d'Empúries

La víctima marxava de la platja el dijous passat quan va rebre la descàrrega elèctrica

Els fets van tenir lloc el dijous de la setmana passada cap a dos quarts de cinc de la tarda a la platja de la Rubina de Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà, una zona propera als Aiguamolls de l'Empordà, poca estona abans que un fort ruixat descarregués sobre la comarca. La víctima, un francès de 60 anys, havia anat a la platja i ja es disposava a marxar-ne, davant la intensa negror que hi havia al cel.

Just quan passava a tocar de la caseta d'atenció que la Creu Roja té instal·lada al lloc, però, un llamp li va caure al damunt i el va tocar de ple.

A conseqüència de la descàrrega elèctrica, la víctima va patir una aturada cardiorespiratòria i va quedar estesa a terra greument ferida. Els efectius de la Creu Roja que hi havia al lloc dels fets li van fer les primeres cures i de seguida es va activar una ambulància medicalitzada, que va traslladar l'home fins a l'Hospital Josep Trueta de Girona. Des de llavors i fins aquest dilluns, l'home va estar ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb un pronòstic 'crític', segons van confirmar fonts del centre sanitari.

Aquest dilluns, la víctima de 60 anys i de nacionalitat francesa, ha mort a causa dels efectes del llamp. Es preveu que el cos sense vida de l'home sigui repatriat aquest divendres cap a França, país on residia la víctima.

Feia divuit anys que les comarques gironines no presenciaven un accident com el d'aquest dijous, on un llamp queia sobre d'alguna persona.

Víctimes de llamps en la dècada dels 90

L'any 1989 dos germans italians, de 22 i 23 anys, que estaven de vacances al càmping Cala Gogó de Calonge (Baix Empordà) van resultar ferits per un llamp. El llamp va caure molt a prop d'on estaven situats els joves i la terra mullada per la pluja els va comunicar l'electricitat. Un dels germans presentava un quadre clínic amb un edema pulmonar, un traumatisme cranial i una complicació abdominal, mentre que l'altre va patir cremades de primer grau al braç dret i a les dues cames. Tot i això, els dos turistes italians van sobreviure a la descàrrega elèctrica.

Un any més tard, el 1990, un noi de 19 anys va morir a la platja de Sant Pere de Pescador (Alt Empordà) on feia de socorrista de la Creu Roja. L'accident es va produir quan tres nois feien un control amb la barca i va començar a ploure. A causa del ruixat els joves van baixar de la barca i es van dirigir cap al mòdul de la Creu Roja, amb la desgràcia que a dos d'ells els hi va caure a sobre un llamp. A un dels nois el llamp li va caure verticalment al cap i el va matar a l'acte, i a l'altre li va afectar les cames.

Aquest mateix any, hi va haver un altre cas a Sant Miquel de Cruïlles (Baix Empordà), quan un home de 44 anys i veí de Cruïlles estava instal·lant un tendal a la teulada de casa seva. La víctima va patir una descàrrega elèctrica d'un llamp i tot i que va ser atès per la Creu Roja, l'home va morir poc després.

L'any 1992, una veïna de Barcelona de 46 anys va rebre l'impacte d'un llamp entre Calonge i Palamós (Baix Empordà), i tot i patir un xoc a causa de l'ona expansiva del llamp, la dona va ser donada d'alta poc després.