L'AMI condemna la ''persecució judicial'' a ajuntaments per part de Defensa

Denuncia que aquesta ofensiva es pugui estendre

L'Associació de Municipis per la Independència ha condemnat la persecució judicial d'ajuntaments ara instada pel Ministeri de Defensa pel contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Llançà (Alt Empordà) per haver aprovat una moció apel·lant a la desmilitarització i per haver enviat per carta una petició perquè no es fessin maniobres militars a la zona. L'AMI considera que aquesta persecució exemplifica d'una manera "sistemàtica" com la maquinària de l'Estat vol "coartar i prohibir" l'expressió de postures polítiques als consistoris.
 
L'AMI denúncia que aquest nou procediment iniciat ara a Llançà es pugui estendre i que sigui un nou intent per part del govern espanyol de voler condicionar els ajuntaments a l'hora de decidir en assumptes que afecten la gestió del seu terme municipal. L'associació recorda que els seus serveis jurídics estan a la disposició dels municipis per assessorar-los perquè, segons apunta, el dret de petició queda reconegut per l'actual Constitució espanyola.

L'associació també ha reiterat que aquesta nova ofensiva evidencia encara més que la mal anomenada 'Operació diàleg' ha estat "pur maquillatge". En aquest sentit, recorda que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, després del seu nomenament va insistir que contactaria amb diferents entitats, entre elles, l'AMI, però mig any després, la presidenta de l'associació, Neus Lloveras, encara no en té cap més notícia. Segons Lloveras, i malgrat la voluntat del Govern de pactar un referèndum amb l'Estat, això "sembla difícil" ja que en sis mesos el nou delegat "no ha fet ni el gest de trucar a una entitat a la qual estan adherits més de 700 ajuntaments catalans".

L'AMI assenyala que aquesta nova ofensiva judicial, ara sota el paraigua del Ministeri de Defensa, mostra el mateix tarannà dels més de 400 processos judicials contra càrrecs i institucions públiques de l'anterior delegada espanyola, Maria de los Llanos de Luna. "Els ajuntaments continuarem posicionant-nos i aquesta nova ràtzia de contenciosos no ens frenarà", ha etzibat Lloveras.