Millo avala que Defensa porti Llançà als tribunals

El delegat del govern espanyol ha recorda que l'Ajuntament "no té competència" per prohibir maniobres

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avalat el contenciós que el Ministeri de Defensa ha interposat contra l'Ajuntament de Llançà (Alt Empordà) per aprovar una moció on es declarava territori desmilitaritzat. El delegat ha recordat al consistori que, entre les seves competències, "no hi ha les de prohibir les maniobres militars" i, per tant, subratlla que l'Estat ha fet allò que li pertocava.

Precisament, l'Exèrcit es va desplegar fa poques setmanes al terme municipal, durant un dels exercicis que es porten a terme des de la base de Sant Climent Sescebes. Millo ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de les obres que han permès reobrir el passeig del Molinet de l'Estartit, que va estar anys tancat arran de les esllavissades.

El delegat ha posat l'obra com a exemple de "col·laboració entre administracions", recordant que a l'Ajuntament li ha pertocat reforçar la muntanya i a l'Estat, refer el passeig. L'alcalde, Josep Maria Rufí, però, no s'ha estat de demanar-li que desencalli una altra de les assignatures pendents al municipi: el passeig dels Griells.

Enric Millo ha carregat contra l'anunci que la Generalitat ha publicat aquest dimarts criticant que l'estat espanyol "no compleix amb Catalunya". El delegat del govern espanyol ha assegurat que la informació difosa pel Govern explica "coses a mitges" i fa "suposicions i càlculs" que s'ajusten a la realitat. Concretament, l'anunci assegura que, d'acord amb les inversions anunciades per l'executiu espanyol, Catalunya rebrà 30 milions d'euros menys que el 2016 i suposarà la tercera xifra més baixa des del 2001.

"Si volen fer propaganda partidista que la paguin amb diners de la seva butxaca, no malbaratant diners públics", ha afirmat Millo. El delegat ha qualificat l'anunci "d'obscè", avisa que "no ajuda a la bona col·laboració necessària entre administracions" i, a més, "atempta contra l'interès general i el bé comú dels ciutadans de Catalunya".

El delegat del govern espanyol, que aquest dimarts ha visitat l'Estartit (Baix Empordà), opina que la Generalitat malgasta diners per a finalitats que no tenen res a veure amb les seves funcions. "És lamentable comprovar que la Generalitat s'ha convertit en una devoradora de diners públics i que malbarata de manera obscena en coses que no tenen res a veure amb les seves obligacions", ha criticat Millo amb duresa.

El delegat ha instat el president del Govern, Carles Puigdemont, a canviar d'estratègia i "dedicar el seu temps a atendre els problemes dels catalans". Enric Millo ha posat com a exemple de malbaratament de diners el viatge que Puigdemont va fer als Estats Units o les altres visites a l'estranger. "Amb aquests diners gasta diner públic en coses que no tenen res a veure amb les necessitats dels catalans", ha exposat.

Reunió dins la legalitat

Millo ha dit que "no és cert" que el president de l'estat espanyol, Mariano Rajoy, es resisteixi a posar una data per trobar-se amb Puigdemont, tal com el mateix president català assegura. "És complicat dialogar amb qui no vol, el govern espanyol ha ofert mà estesa però és la Generalitat qui no hi té cap interès", ha afirmat.

El delegat adverteix que Rajoy no s'asseurà a negociar per parlar sobre "de quina manera es pot incomplir la llei". "Puigdemont ha de seure a buscar una sortida per a aquest laberint", opina Millo que ressalta que la reunió es produirà quan el Govern accepti "fer les coses amb sentit comú, racionalitat i tocant de peus a terra". "Sinó, serà molt difícil", ha conclòs.