Els atracadors del banc de Girona duien una escopeta i una arma de la Segona Guerra Mundial

Els dos delinqüents s'han entregat quan s'han vist encerclats per la policia

Tres quarts de dues de la tarda. El 112 i la central de la Policia Municipal reben diverses trucades alertant que s'està cometent un atracament a la sucursal que 'Caixabank' té al barri de la Devesa, situada al carrer Pau Casals.

Els atracadors són dos homes, de 54 i 59 anys, que han arribat al lloc amb un moto (tipus scooter) propietat d'un d'ells. Duia la matrícula tapada amb tros de cartró i l'han estacionada just en un aparcament per a motos situat a la cantonada.

 

Els lladres, de nacionalitat espanyola i veïns de Salt, ja són coneguts per la policia. Segons ha precisat el sotscap de l'ABP Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Josep Sala, "acumulen antecedents per robatoris amb violència i intimidació, alguns d'ells amb l'ús d'armes de foc". De moment, a la policia no els hi consta que, apart del d'avui, hagin comès algun altre atracament bancari (tot i que s'està investigant).

Els dos atracadors han entrat a la sucursal amb cascs, passamuntanyes i ulleres fosques. Els lladres han esgrimit dues armes de foc, han entrat al despatx de la directora i li han dit: "Surt, que això és un atracament". Aleshores, han comminat la directora i un dels treballadors a donar-los diners.

Una de cacera i l'altra, de la Segona Guerra Mundial

"Una de les armes que duien és una escopeta de cacera del calibre 12; l'altra, una pistola semiautomàtica antiga, aproximadament de la Segona Guerra Mundial", ha precisat l'inspector. L'escopeta estava carregada i a punt per disparar; la pistola, tot i que no duia munició, no estava inutilitzada (és a dir, tenia capacitat per detonar-se).

Mentre un dels homes s'enduia la directora cap a la caixa forta, l'altre ha anat amb un dels empleats fins a la zona on es carrega el caixer automàtic. "Tot i això, les mesures de seguretat feien inviable obrir-les immediatament", ha subratllat Sala (perquè els sistemes antiatracament de les entitats fan que hi hagi un retard en la seva obertura).

Donar l'alerta

Aprofitant aquest moment en què els lladres estaven enfeinats, una o dues clientes han sortit a l'exterior i han donat la veu d'alerta. Al costat d'aquesta entitat de 'CaixaBank' hi ha un bar, i els clients que hi havia a la terrassa han estat alguns dels qui també han trucat al 112 o a la Policia Municipal. "Quan hem vist la gent sortir del banc dient que hi havia un atracament, hem trucat de seguida", ha explicat un dels testimonis, l'Iván Martínez.

Els mateixos veïns han evitat que alguns ciutadans entressin a l'entitat i n'hi ha hagut uns altres que han tombat la moto dels lladres per tallar-los la fugida. Pràcticament d'immediat, el policia de barri ha arribat al lloc, seguit de dos companys de la unitat canina del cos. En qüestió de segons, més d'una vintena d'agents dels Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal, a més de cotxes patrulla i altres de camuflats han muntat un fort dispositiu (apostant-se amb armilles antibales i les armes en cantonades i llocs estratègics).

Això ha fet dissuadir els lladres, que han decidit entregar-se. Abans però, han preguntat qui dels treballadors havia premut l'alarma (pensant-se que eren ells els qui havien alertat la policia).

"Per fer saber que es rendien, han fet sortir la directora perquè ho comuniqués als agents", ha precisat la sotsinspectora de la Policia Municipal Irene Alcaide. La sotsinspectora ha agraït "la col·laboració ciutadana", que ha fet possible que l'actuació policial es fes amb rapidesa. "Rebre l'avís pràcticament al moment en què s'ha iniciat l'atracament ha facilitat el desplegament policial, que ha propiciat la rendició dels dos atracadors", ha dit Irene Alcaide.

Entrar en tromba

Els dos atracadors han deixat les armes a terra i, en aquell moment, més d'una desena d'agents amb les armes desenfundades han entrat en tromba a l'entitat. Entre que ha començat l'atracament i el moment en què la policia s'ha endut els dos atracadors emmanillats han passat tan sols entre deu i quinze minuts. Al final, cap dels qui havien quedat atrapats a dins (la directora, quatre treballadors i quatre clients) han pres mal.

"Quan han vist que no tenien sortida, han decidit no oposar resistència; segurament coneixen la llei, i saben que si ho haguessin fet, la condemna hauria estat molt més complicada", ha precisat Sala. L'inspector també ha explicat que, com han relatat els mateixos atracadors més tard, en cap moment "la seva voluntat era segrestar ningú o fer ostatges". "Volien els diners", ha subratllat el sotscap de l'ABP.

Els dos atracadors es troben ara a les garjoles de la comissaria de Vistalegre dels Mossos d'Esquadra. Aquesta tarda, els agents d'investigació també han pres declaració a diversos dels testimonis (entre ells, la directora i els treballadors de l'entitat). Es preveu que els dos atracadors passin a disposició judicial demà passat.