Neix una guia per a submarinistes amb fotografies inèdites el fons marí de les Illes Medes

Ja es treballa per una guia similar de la costa de Begur i de Blanes

Aquesta guia permet als submarinistes que vulguin explorar el fons marí de les Medes –un dels llocs preferits per submarinistes d'arreu del món per la seva riquesa biològica i geològica- fer-se una idea prèvia de què es trobaran sota l'aigua abans de començar la immersió. Des de fa sis anys, l'Andreu Llamas i la Pepi Cáceres han fet immersions en aquesta zona per prendre imatges de bancs de peixos, coves, vaixells enfonsats i d'altres indrets perquè altres submarinistes puguin visitar-los sense pèrdua.

A la publicació, a banda de centenars de fotografies inèdites, hi ha mapes cartogràfics i recreacions il•lustrades dels punts més importants i també es recomana als submarinistes quines rutes fer tenint en compte la visibilitat de cada lloc i les corrents que hi acostumen a haver. 'L'objectiu és facilitar prèviament i posteriorment la immersió', ha destacat l'autor del llibre que destaca que la publicació està pensada per ajudar al submarinista abans que salti a l'aigua a fer-se una idea de com és el fons i saber cap a on ha d'anar

La manera d'editar aquesta guia és 'molt artesanal', segons els seus creadors, ja que totes les fotografies les prenen ells mateixos, en dissenyen els mapes i, fins i tot, han creat una editorial pròpia per tirar endavant més guies d'aquestes característiques. Després d'experiències anteriors amb guies submarines més genèriques sobre la Costa Brava (1997), el litoral de Barcelona i Tarragona (2000) i les Illes Balears (2003), ara volen fixar l'objectiu de les seves càmeres en racons més específics. Segons ha explicat Llamas, aquest mateix mes sortirà a la llum una guia sobre la costa des de Begur a Sant Feliu de Guíxols i han començat també les immersions per fer-ne una altra de la Selva litoral (Blanes, Lloret i Tossa). Entre els projectes de futur hi ha l'edició d'un altre exemplar dedicat al Cap de Creus.

La guia submarina de les Illes Medes i la costa del Montgrí ja està a la venta als centres d'immersió i, properament, ho estarà a totes les llibreries (27 euros, editorial Anthias). Els autors n'han editat inicialment 4.000 exemplars en quatre idiomes (castellà, català, anglès i francès) i confien que la guia sigui ben acollida no només pels submarinistes nous sinó també per altres de més experimentats. 'La guia és la que recull de manera més actualitzada tot el què hi ha sota el mar d'aquesta zona', ha indicat Llamas.

L'autor del llibre ha explicat, per exemple, que han pres fotografies d'un vaixell enfonsat a 45 metres –anomenat Marmoler- del qual els submarinistes autòctons sempre en destacaven la mala visibilitat però que, segons Llamas, es pot veure amb claredat si s'escull un dia amb les condicions climatològiques apropiades.