Tall a l'N-260 per reclamar millores en l'encreuament amb la C-26 a Navata

Asseguren que els accidents son "constants"

  • Els veïns blocant la carretera durant la manifestació. ACN
    Els veïns blocant la carretera durant la manifestació
    Fotos: ACN
  • Imatge de la cua que ha provocat el tall a la carretera aquest dissabte. ACN
    Imatge de la cua que ha provocat el tall a la carretera aquest dissabte
    Fotos: ACN

Un centenar de veïns d'Ordis i Navata a l'Alt Empordà, han tallat aquest diumenge la carretera N-260 per reclamar millores en l'accés a l'encreuament que connecta amb la C-26, coneguda com a 'Variant d'Ordis'.

Asseguren que els accidents a la zona son "constants" i denuncien que Foment sap que es tracta d'un punt negre, però "passen els anys i no hi posa solució". L'alcalde de Navata, Jaume Homs, diu que des del ministeri els diuen que hi estan treballant però "el més trist és que hi hauran molts accidents fins que s'arregli".

Per la seva banda, l'alcaldessa d'Ordis, Anna Torrentà, recorda que des de que es va fer la variant ha augmentat molt el trànsit a la zona, i de retruc, els accidents.

Equipats amb xiulets i pancartes on es llegia 'Prou accidents, volem solucions segures ja', prop d'un centenar de veïns d'Ordis i Navata han tallat l'N-260, farts que Foment no els solucioni l'accés a la variant d'Ordis. En total han fet tres talls de deu minuts cada un, ja que els Mossos han demanat als veïns que es permetés obrir la carretera per evitar problemes de seguretat.

La protesta l'han liderat l'alcalde de Navata, Jaume Homs i la seva homòloga d'Ordis, Anna Torrentà. Els dos lamenten que Foment no arregli l'accés malgrat els constants accidents que hi ha en aquesta zona, i que, de fet, està tipificada com un punt negre pel mateix ministeri. Homs explica que des de Madrid els diuen que estan buscant una solució, però el batlle desconfia que arribi aviat. "Hi hauran molts més accidents fins que s'arregli", protesta
Homs.

Per la seva banda, Torrentà recorda que la sinistralitat ha augmentat de manera significativa en aquest punt de l'N-260 des de que es va construir la carretera C-26, més coneguda com a Variant d'Ordis. "Fa anys que demanem que s'hi faci alguna cosa, perquè s'ha multiplicat per cinc el nombre de cotxes que circulen per aquesta cruïlla" diu Torrentà.

La protesta ha acabat vora les set de la tarda i els Mossos de l'Unitat de Trànsit han regulat el pas dels vehicles en col·laboració amb altres agents de Seguretat Ciutadana. Els veïns han anunciat tres jornades més de protesta coincidint amb el primer diumenge de cada mes. Per tant, el proper tall per reclamar les millores està previst pel proper 7 de maig.

La variant d'Ordis acumula un important volum de trànsit perquè molts dels vehicles que surten de l'AP-7 han de passar per aquesta carretera per anar en direcció Olot.

Dues possibles solucions

La protesta dels veïns ha arribat després de constants demandes al ministeri que ara mateix està estudiant quina és la solució més viable. Els alcaldes han demanat que es faci una rotonda que permetria evitar els girs sobtats dels vehicles que pretenen agafar la variant venint de Figueres, però aquesta opció s'ha descartat perquè l'encreuament està en un canvi de rasant que no ho permet.

Una altra opció seria desplaçar la cruïlla uns 300 metres per tal de poder fer diversos encreuaments a diferents nivells que siguin segurs. Amb tot, els alcaldes recorden que ja es va prometre un pas elevat fa anys que encara "no ha arribat".

De moment, l'única actuació que Foment ha fet a la carretera és un carril de desacceleració pels vehicles que venen de Navata. El problema però és que no s'ha fet res a l'altra banda. "Aquesta cruïlla està encaixonada i s'ha de fer una obra gran", ha reblat Homs.