PDeCAT de Figueres porta a aprovació el pressupost i preveu una consulta pel Museu del Circ

La proposta compta amb el suport explícit d'ERC

El ple d'aquest dijous al vespre abordarà l'aprovació del pressupost de Figueres per aquest 2017. Ho farà enmig de la situació més complexa que afronta el consistori: una govern en minoria amb cinc dels 21 regidors que conformen el plenari.

Després de l'expulsió del PSC del govern, CiU va haver de fer front al desmembrament del partit (els dos edils d'Unió han passat a ser no adscrits) i de Compromís d'Esquerres, que també va decidir abandonar el pacte d'estabilitat.

La situació els ha obligat a embarcar-se en intenses negociacions amb la resta de grups de l'oposició. El govern de PDeCAT partia d'una proposta inicial de 58 MEUR i 6 MEUR en inversions, que es va presentar el març i que s'ha anat modelant. El document que avui porten a debat suma un total de 59,7 MEUR i unes inversions de 7,5. Es tracta, segons l'equip de govern, del pressupost més alt des del 2012.

Incorporació de propostes de l'oposició

Entre les principals novetats, hi ha la incorporació de propostes de diversos grups de l'oposició (ERC, CUP, C's i PP). Algunes de les més destacades s'han pactat amb Esquerra, que ja ha anunciat el seu suport explícit als comptes en un exercici de "responsabilitat".

Per aconseguir-ho, el govern ha incorporat propostes com la consecució de la segona fase del Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer per a fer-hi un institut de formació i innovació; una reducció de la despesa corrent; un increment per a la redacció del projecte de l'escola Carme Guasch a l'antiga presó o el compromís de fer una consulta ciutadana sobre el Museu del Circ.

En aquest sentit, Felip diu que cal una reflexió sobre els equipaments culturals de la ciutat i que, tot i que aposten decididament per aquest projecte i el Festival del Circ, preguntaran a la ciutadania.

L'alcaldessa ha remarcat que es manté una dotació de 150.000 euros per a l'estudi d'encaix del Museu a la Casa Nouvilas però ha puntualitzat que el projecte estarà supeditat al debat públic.

En xifres concretes, el pressupost que arriba aquest vespre al ple preveu destinar 21,2 MEUR a millores dels serveis urbans (740.000 euros més que el 2016) i 17 MEUR més a serveis a les persones entre els quals hi ha els serveis socials, cultura, educació, esports o joventut (612.000 més que l'any passat).

Uns 7,5 MEUR en inversions

Pel què fa a les principals inversions previstes, 2,2 MEUR anirà destinats a asfaltatge, renovació de la xarxa d'aigua, construcció de parcs i supressió de barreres arquitectòniques. També es destinaran 950.000 euros a l'adequació d'aparcaments dissuasius i al traçat per a vianants des de la carretera de Llançà fins a l'Oficina de Turisme de la plaça de l'Escorxador.

Hi haurà 465.000 euros més per als centres educatius (tot i que el gruix més destacat de 325.000 euros anirà al Carme Guasch) i 603.000 euros es destinaran a la construcció del nou pavelló poliesportiu i millora d'equipaments esportius. El govern també preveu invertir 250.000 euros en la instal·lació de càmeres de seguretat al sector oest de la ciutat.

D'altra banda, es destinaran 250.000 euros fomentar els pressupostos participatius als barris, que s'afegiran als 500.000 que hi havia previstos el 2016 i que no es van executar.

El govern municipal creu que aquest ha de ser un any decisiu per a l'impuls d'inversions que fomentin la reactivació econòmica.

Un pressupost "més enriquit"

Felip no ha volgut aventurar els possibles resultats d'aquesta nit però ha remarcat que se senten orgullosos de les negociacions realitzades, que han permès un pressupost "molt més enriquit".

El PDeCAT comptarà amb els tres vots favorables d'ERC, que sumarien un total de vuit dels 21 vots que hi ha al consistori. Tot apunta que C's i el PP (amb dos edils cadascun) s'abstindran i que el PSC (3 regidors) i Compromís (1 regidor) hi votaran en contra. La incògnita és a hores d'ara saber què faran els tres regidors CUP (que també han fet aportacions incorporades als comptes) i els dos ex membres d'Unió.

La votació, un incògnita

El govern necessita com a mínim set abstencions que permetrien l'aprovació en un hipotètic cas on hi haguessin set vots negatius i set més de positius. Si es produís aquest "empat", el vot de qualitat de l'alcaldessa permetria desencallar l'aprovació.

L'equip de govern, però, espera que aquesta variable no hagi d'utilitzar-se i que els comptes comptin amb un suport o unes abstencions més àmplies de les estrictament necessàries. De fet, amb els d'Esquerra ja sumen vuit vots a favor.