El treballadors de les ambulàncies volen liquidar TSC

Consideren que l'empresa "no és capaç" de gestionar el servei

El Sindicat del Transport Sanitari de Girona (STSG) reclama al Govern que rescindeixi l'adjudicació del servei de les comarques gironines i l'Alt Maresme a l'empresa Transport Sanitari de Catalunya (TSC). Els representants dels treballadors consideren que la sentència del TSJC anul·lant els canvis laborals imposats unilateralment per l'empresa demostra que TSC "no és capaç" de gestionar el servei i que la direcció ha actuat "coaccionant i intentant subornar" els empleats. El sindicat ha anunciat que engega una ronda de contactes parlamentaris per "denunciar l'espoli i/o estafa per part de l'empresa". En paral·lel, i ara que l'alt tribunal català els ha donat la raó, també estudien reclamar danys i perjudicis per les modificacions en el calendari laboral que han afectat uns 80 empleats des de l'1 de gener.
 
"La persecució i la coacció al sindicat ha estat, des del gener del 2016 fins a avui, la forma habitual de tracta per part de la majoria de responsables de l'empresa", assegura el sindicat que aquest dimecres ha valorat, en roda de premsa, la sentència del TSJC. La sala social de l'alt tribunal català va donar la raó als treballadors de les ambulàncies de les comarques gironines i l'Alt Maresme i va anul·lar els canvis en les condicions laborals imposats per l'empresa adjudicatària TSC.

La sentència recollia que l'empresa va actuar amb "mala fe" quan va pactar rebaixes de categoria amb una vuitantena d'empleats saltant-se la negociació col·lectiva amb els representants dels treballadors. Per aquest motiu, STSG considera que el Govern ha de rescindir l'adjudicació perquè TSC no continuï gestionant el servei. Durant tot el procés, ja havien demanat que se suspengués la concessió de manera cautelar però ara consideren que, amb la sentència a la mà, hi ha arguments de pes per rescindir-la.

El sindicat carrega, sobretot, contra el responsable de recursos humans de TSC. "Amb un perfil depredador i absolutament dèspota, fins i tot ha perdut els papers dient mentides i amb actitud agressiva", asseguren, i afegeixen que la seva forma d'actuar ha convertit "les coaccions en una pràctica habitual". "no el reconeixem com a interlocutor vàlid, no tolerem les seves formes de fer, no volem ser maltractats", argumenten.

STSG vol que la sentència s'apliqui de manera immediata i que la situació laboral dels treballadors torni a ser la d'abans de l'aplicació dels canvis en les condicions de treball, que van afectar uns 80 treballadors. El sindicat reitera que els empleats van signar les rebaixes de categoria sota "extorsió i pressió psicològica" per part de l'empresa, que els va "coaccionar" un a un obviant el comitè d'empresa. "Deixant de banda el comitè i vulnerant sobretot el dret de tot treballador a ser representant", exposen.

El sindicat estudia, a més, interposar demandes contra l'empresa pels danys i perjudicis causats als treballadors. Les modificacions laborals han tingut com a conseqüència rebaixes salarials pel canvi de categoria, han suposat canvis d'horari o mobilitat geogràfica.

Els treballadors de les ambulàncies no volen que el cas acabi aquí i han anunciat que iniciaran contactes parlamentaris per "denunciar l'espoli i/o estafa" que han patit per part de l'empresa adjudicatària que, diuen, només busca el benefici econòmic. "No es pot continuar mirant cap a un altre costat com si això no fos responsabilitat de ningú", critiquen.