El nou pressupost de Figueres podria suposar un dèficit de 6,5 MEUR en dos anys segons l'oposició

Regidors no adscrits, PSC i Compromís d'Esquerres s'hi oposen

Els regidors no adscrits, Manuel Toro, Núria Galimany i els grups del PSC i de Compromís d'Esquerres alerten de que la falta de mesures per assumir l'increment de la despesa pel nou contracte d'escombraries i l'increment de personal, així com per la disminució dels ingressos per la finalització de la regularització de l'IBI, provocarà una situació de dèficit al Pressupost Municipal els propers dos anys.

Més concretament, l'aprovació del pressupost 2017 provocarà que Figueres tingui un dèficit de 3.471.679 euros l'any 2018, i de 2.951.769 euros més el 2019 segons apunten els regidors a l'oposició.

Aquests, ja havien alertat d'aquest desajustament pressupostari, i per aquesta raó van demanar que es realitzés un informe que argumentés la validesa dels càlculs proposats pel govern. "Conscients de la menor recaptació via IBI i de l'increment de la despesa corrent pel nou contracte d'escombraries i l'increment de personal, demanàvem quines mesures es prendrien per compensar-ho però lamentablement no hi ha cap argument que ho sustenti i Marta Felip no veu necessari prendre mesures. Creiem que la falta de visió i de previsió és temerària i portarà a una situació que ja hem viscut del 2011 al 2014, degut a la mateixa manca de previsió i comprometre més despeses del que admet el Pressupost" sosté Toro.
 
Al seu torn, qüestionen a més que a l’informe presentat pel Govern es donin dades de l’IPC de l’u per cent, 3 vegades inferiors a les que donen "entitats solvents a l'hora d'estimar el creixement econòmic i els increments de l'IPC, com l’INE o FUNCAS, quan tots els indicadors assenyalen que la inflació estarà al voltant del 3%" afirma Toro.
 
Així mateix, aquests grups alerten de la reducció de l'estalvi corrent que s’ha produït, que passaria de valors per sobre del 5% els anys 2014 i 2015 a només l'1% el 2016 "símptoma de la manca de mesures de contenció de la despesa" i que provocarà, de no corregir-se, el consegüent dèficit pressupostari. Assenyalen que, tot i que l'informe del govern conté projeccions dels ingressos, no fa les mateixes projeccions de les despeses amb els compromisos que pretén adquirir aquest any, probablement perquè reflecteixen la incapacitat dels pressupostos 2018 i 2019 per absorbir-les.