Obre portes la granja experimental de Monells

El seu objectiu és fer més competitives les explotacions lleteres catalanes

L'Estació de Vacum Monells (EVAM) s'ha construït a la finca Camps i Arnet al municipi de Monells (Baix Empordà) on ja hi havia una antiga explotació dels anys 70. Els treballs van començar el 2015. No ha estat fins fa un mes que ha començat a funcionar amb l'entrada de les primeres seixanta vaques. La idea és que en els pròxims dos anys, arribin a tenir-ne 120. La finca fa un total de 72 hectàrees, incloent els camps on es cultiven els cereals per alimentar el bestiar. La inversió ha estat de 2,4 MEUR, que han aportat la Diputació de Girona, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) adscrit al Departament d'Agricultura, FEDER i el ministeri d'Economia i Competitivitat.

Aquest dimecres s'ha inaugurat amb la presència de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que ha destacat que és una instal·lació "única" al sud d'Europa que ha de permetre "continuar consolidant el sector lleter, dotant-lo de noves eines de competitivitat i sostenibilitat i reforçant el relleu generacional".

A l'EVAM es treballaran tres eixos bàsics com són resoldre els reptes tecnològics i d'innovació al sector, la transferència de resultats per millorar la competitivitat del sector buscant una millor eficiència en la producció i una millora de la qualitat així com el valor diferencial dels productes i derivats làctics, i la divulgació del procés de producció de llet al consumidor. "Serà un punt de connexió entre els productors i el món de la recerca i la innovació" amb accions de formació, demostració i difusió, ha afegit la titular d'Agricultura durant la visita a les instal·lacions.

Una granja on es fa recerca

El que fa que aquesta granja sigui experimental és que "integra tot el cicle, des de la llavor per obtenir el farratge fins al got de llet" alhora que inclou "la vessant de recerca a partir de les dades obtingudes des de la granja, que funciona com una de comercial", ha explicat Àlex Bach, investigador de l'IRTA. Està dotada de tecnologia punta que permet monitoritzar i analitzar tot el comportament de la vaca, des de quan descansa, com menja, quanta llet dona i la quantitat de proteïna i greix que conté. "Amb totes aquestes dades, podem analitzar aspectes com ara el metabolisme, l'adaptació al medi ambient o la seva genètica", afegeix Bach.

El nou equipament es complementarà amb els estudis de producció de llet de la planta de làctics del centre IRTA de Monells i amb altres grups de recerca relacionats amb la producció eficient de farratges, l’ús eficient de l’aigua i la gestió de les dejeccions, entre altres aspectes. Tots aquests recursos, juntament amb el seu personal tècnic, estaran al servei d’empreses, associacions sectorials i institucions per al desenvolupament de projectes d’investigació i innovació. Es vol que sigui un "pol d'atracció" per a grups de recerca punters a nivell nacional i internacional per poder desenvolupar conjuntament projectes europeus.

Durant la inauguració s'ha comptat amb el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort, i la directora dels serveis territorials del Departament d’Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes.