El trauma de les nenes testimonis del crim de Caldes els serà ''impossible de superar''

Els investigadors apunten que Alcaraz tenia l'assassinat planificat

Tercera jornada del judici contra l'expolicia que s'enfronta a 43 anys de presó per matar la cunyada i intentar degollar la dona davant les dues filles menors d'edat de la víctima mortal. Davant el tribunal de l'Audiència de Girona, aquest dimecres han declarat la psicòloga que ha tractat les nenes durant dos anys i mig i els forenses que han dictaminat quines seqüeles pateixen i patiran.

Segons han detallat els forenses, les nenes tindran seqüeles de per vida perquè, tot i que amb tractament psicoterapèutic puguin aprendre a conviure amb la mort de la mare, l'acusat els hi ha provocat un trauma impossible d'esborrar. Els perits han explicat que les petites, que aleshores tenien 6 i 10 anys, pateixen estrès posttraumàtic i un dol complicat. "Han vist i han patit el màxim rang de xoc que pot tenir un nen d'aquesta edat", han concretat.

Les petites han estat en tractament durant dos anys i mig. La seva psicòloga ha relatat que al principi de la teràpia les nenes estaven molt tenses, molt rígides, disperses, espantades, agitades i no podien parlar del que havia passat. De fet, ha concretat que durant temps van patir una dissociació que impedia que connectessin amb els seus sentiment i, com a mecanisme de defensa, arribaven a fingir que no havia passat res.

"Va ser un esdeveniment molt greu per a unes nenes, veure en directe com feien mal a la seva mare, en una situació molt violenta durant la qual es van sentir soles i desprotegides i, a més, que l'agressor fos una persona de confiança", ha descrit la terapeuta. En la mateixa línia, els forenses han assenyalat que per a nenes tan petites una mare ho és tot i, per tant, l'acusat ha fet que visquessin la pitjor situació possible.

Segons la psicòloga, després de dos anys i mig de tractament, les nenes han rebut la semialta. Això no vol dir, però, que estigui superat, sinó que la simptomatologia ha millorat i cal esperar que siguin més grans i estiguin preparades per continuar abordant algunes de les conseqüències del que van viure aquell 28 de maig del 2013.

"Se les pot ajudar a viure amb la pèrdua de la millor manera possible però sabent que és impossible de superar", han ressaltat. Segons els perits, l'entorn familiar sòlid i la teràpia han estat essencials perquè poguessin millorar. Tot i això, han assenyalat que en un futur, algunes vivències com ara celebracions familiars o convertir-se elles mateixes en mares, poden tornar a fer aflorar el trauma.

Premeditat

Al judici també han declarat els investigadors dels Mossos d'Esquadra que han explicat que van concloure que l'autor del crim va ser Antonio Alcaraz i que, a més, va actuar amb premeditació quan va esperar la dona i la cunyada a primera hora del matí davant l'habitatge de Caldes de Malavella. Els agents exposen que va planificar l'atac arran de la separació amb la dona, que va tenir lloc tres dies abans. De fet, han explicat que després d'apunyalar les dues dones, l'acusat estava "tranquil" i amb posat "enfadat" però no presentava cap indici de patir un deliri o al·lucinacions.