Protecció Civil manté activades les alertes dels plans Inuncat i Neucat

Les nevades de les darreres hores són considerades de "anòmales"

Protecció Civil manté activades les alertes dels pla Inuncat i del pla Neucat a causa de les incidències derivades tant per la crescuda de rius i rieres a les comarques de Girona i Barcelona com per l'acumulació de neu a l'interior de Tarragona, Lleida i la Catalunya Central. Destaquen els més de 110 litres per metre quadrat que han caigut en municipis del Barcelonès i del Vallès Oriental, així com els cinc centímetres de neu registrats a Tàrrega (Urgell) o els vuit de Guissona (Segarra). Les precipitacions en forma de neu està previst que desapareguin a partir del migdia fora dels àmbits del Pirineu i Prepirineu. El temporal ha afectat diverses vies i alguns vehicles han quedat aturats de matinada per la nevada fins que han passat les màquines llevaneu i ha calgut mobilitzar les assistències i serveis d'emergència.
 
El temporal que ha afectat Catalunya aquesta passada matinada ha deixat registres de neu que, segons el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, són "anòmals" tenint en compte l'època de l'any en què s'ha produït. En concret, en diverses poblacions de la Segarra i de l'Urgell s'han arribat a acumular gruixos entre cinc i vuit centímetres de neu, i que ha obligat a actuar els equips d'emergència per ajudar diversos vehicles que han quedat aturats en carreteres del l'interior de Tarragona, Catalunya Central i Lleida.

El temporal també ha deixat registres importants de pluja en comarques com el Barcelonès o el Vallès Occidental on s'han superat els 100 litres per metre quadrat en diverses poblacions. La ciutat de Barcelona ha estat on més aigua ha caigut. En punts de la capital catalana com el barri del Raval s'ha arribat als 109 litres o els 105 registrats a la Zona Universitària. Una altra població amb forta precipitació ha estat Vacarisses (Vallès Occidental) que ha també ha superat els 100 litres.

Pel que fa als rius, els cabals són creixents a la demarcació de Girona i a les comarques de Barcelona. Delgado, ha explicat que mantenen el pla inuncat actiu per la força amb la que baixen alguns rius i rieres. "Veiem que la pluja serà molt menor que la matinada però rius com el Ter, el Llobregat o el Fluvià baixen molt carregats i cal estar atents".

En aquest sentit, Delgado recomana extremar les precaucions i evitar els accessos a les lleres, punts baixos, guals i encreuaments en passeres que puguin tenir el risc d'inundar-se.

El subdirector ha explicat que si bé sol ser habitual que la primavera comenci amb episodis de pluja importants reconeix que el temporal de la passada matinada "ha estat molt potent" amb més neu de la que els models indicaven. Delgado però diu que "han pogut monitoritzar bé" aquest episodi de pluja i neu malgrat que les prediccions "eren bastant incertes".

Sense danys personals

Tot i les imatges que deixa el temporal amb nevades en llocs poc habituals i l'augment dels cabals de rius i rieres el Sergio Delgado explica que no s'han hagut de lamentar danys personals. "Només hem de fer referència als cotxes que es van quedar atrapats per la neu i que els serveis d'emergència han tret aquesta matinada", ha reblat.

En total el telèfon d'emergències 112 ha rebut fins les 08:00 hores d'aquest dissabte 1021 trucades derivades dels efectes de la climatologia adversa. Per comarques, el Barcelonès ha estat on més se n'han registrat (364), seguida del Baix Llobregat (133), Vallès Occidental (111), Anoia (61) i la Conca de Barberà (53).