Inicien la rehabilitació de l'església de l'antic monestir de Sant Salvador de Breda

Les obres tenen un pressupost de 166.913 euros

Breda (Selva) ha iniciat les obres de rehabilitació de l'església de l'antic monestir de Sant Salvador. Els treballs, que compten amb un pressupost de 166.913,69 euros, se centren en la recuperació del quart creuer (l'espai que hi ha entre per la intersecció de la nau principal i la nau transversal) del temple.
 
En concret, es repararan els murs i les voltes originals de l'edifici i es tractaran tots els paraments interiors, netejant-los i retornant-los a la seva volumetria inicial. A més, es reconstruiran les formes originals de les peces de pedra. L'Institut Català del Sòl, INCASÒL, mitjançant els fons provinents del Conveni de transferències de l’any 2015 amb l'Agència de l’Habitatge de Catalunya, finança el 50% de les obres i l'Ajuntament de Breda n'aporta el 50% restant. L'empresa que es farà càrrec de l'actuació és la UTE BERAVÍ-COPRHO-CADÍ i les obres tenen un termini d'execució de sis mesos.
 
El projecte de recuperació de l'espai que ara s'ha iniciat l'han promogut l'Ajuntament, el Departament de Cultura, el Bisbat de Girona i l'Institut Català del Sòl, en el marc del programa de l'1% Cultural. El finançament, però, l'han assumit a parts iguals INCASÒL i el consistori, amb una aportació del 50% cadascun.

L'actuació consisteix en la reparació dels murs i les voltes del quart creuer de l'interior de l'edifici. A més, es tractaran tots els paraments interiors, netejant-los i retornant-los a la seva volumetria original. Es restauraran les voltes i es reconstruiran les formes originals de les peces de pedra.

El temple compta amb una sola nau, orientada a ponent i acabada amb un absis. L'edifici conserva encara molta qualitat en els volums construïts tot i que alguns elements s'han deteriorat.

Un procés de construcció de 200 anys

L'església de Sant Salvador, d'estil gòtic, es va començar a construir a principi del segle XIV però els treballs per aixecar-la van durar uns 200 anys. El campanar és una torre de planta quadrada, amb una porta a migdia i a la planta baixa amb arc de mig punt, per on es devia accedir a la primitiva església romànica. Té una planta baixa i sis nivells amb finestres.

El monument està protegit per la Llei de Patrimoni, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de conjunt històric.