L'escorxador transfronterer de la Cerdanya entrarà en funcionament aquest mes d'abril

Ramaders i carnissers de la comarca que se'n beneficiaran visiten les instal·lacions

L'escorxador transfronterer d'Ur (Cerdanya Francesa) entrarà en funcionament la primera setmana d'abril, segons ha explicat aquest dijous al matí el president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, als ramaders i carnissers de la comarca que se'n beneficiaran. La instal·lació, promoguda pel Consell Comarcal de Cerdanya i el Sindicat de l'Escorxador de Bourg-Madame, ha estat finançada al 50% pels dos socis i ajuts europeus amb un cost de cinc milions i mig d'euros, va començar a construir-se l'any 2009 i ha patit diferents aturades per falta de finançament.

Davant la imminent obertura el Consell Comarcal de la Cerdanya ha organitzat una visita a les instal·lacions pels carnissers i ramaders de la comarca. Es calcula que fins a 300 ramaders es beneficiaran del servei que oferirà el nou equipament. El president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, ha assegurat que "aquest escorxador ha de substituir el que hi havia a Puigcerdà i el que hi ha a Bourg-Madame".

El nou escorxador neix fruit de la necessitat, ja que tant l'escorxador de Puigcerdà com el de Bourg-Madame són antics i tenen unes instal·lacions obsoletes. Es va triar el municipi francès d'Ur, ja que és el centre de Cerdanya, a mig camí entre la part francesa amb més ramaders i Puigcerdà amb més carnisseries.

L'equipament inclou una sala per especejar, segons el president comarcal, "una sala de desfer permetrà que surtin ramaders que puguin engreixar, matar i comercialitzar els seus animals". Moliner ha explicat que uns 300 ramaders i carnissers dels dos costats de la frontera es beneficiaran del nou escorxador on es preveu que es processin unes 400 tones de carn a l'any.

El personal que treballarà a l'escorxador serà de tres persones, les mateixes que ara s'ocupen de l'escorxador de Bourg-Madame. Moliner ha especificat que "no obrirà cada dia, només els dies que es mati, es concentrarà tot en un mateix dia". A més, la nova instal·lació, permetrà sacrificar cavalls i vaques adultes, cosa que en aquest moment no es pot fer a l'escorxador de Puigcerdà.