Comencen les obres d’urgència per reconstruir el mur danyat de la platja Sa Palomera de Blanes

Costes de l'Estat assumeix els treballs

Aquest dimecres han començat les obres d'urgència per reconstruir el mur de protecció de la platja de Sa Palomera de Blanes (Selva) que va quedar parcialment ensorrat a arran dels darrers temporals que va patir la població costanera.

L’actuació no es limita a la reconstrucció del mur malmès sinó que també preveu la construcció d’una petita escullera sota el nivell del mar que garantirà que l’acció continuada de l’aigua no pugui tornar a erosionar el suport del mur. Els darrers dies ja es van començar a portar roques de grans dimensions, una feina que ara s’intensificarà.

Els treballs se centraran en la banda oest de la platja de Sa Palomera que dona a la sortida de la riera, i que està limitada en la part nord pel muret malmès. En aquest espai també hi transcórrer l’antic clavegueram del centre històric de la vila, un punt que interessa que estigui protegit. En la zona de la platja es farà un forat de grans dimensions per enquibir-hi les roques que configuraran l’escullera per dotar-ho de més solidesa.

Els detalls tècnics dels treballs

Hi haurà un doble sistema l'escullera sobre la qual es construirà un mur amb fonamentació, la sabata, i un mur de formigó armat enlloc de blocs. Tot plegat, es coronarà amb una peça de rematat similar a la resta de mur que no s’ha malmès pels temporals. D’aquesta manera, hi haurà tres principals fases: col·locació de les pedres de l’escullera de grans dimensions, la realització dels fonaments i la construcció del mur.

La part superior de l'estructura la composaran tres capes: de dalt a baix hi haurà una superfície hidràulica de 9-10 centímetres, una llosa de formigó de 15 centímetres i una capa de grava compacta d’uns 40 centímetres de gruix.

Pel que fa a l'escullera de protecció, que anirà a la part externa de l'actuació, està formada per dues capes de rocalla de grans dimensions. En la més interior les roques són més petites, d’entre 50 i 300 quilos de pes, mentre que a la banda més externa se situaran les de més grandària, d’entre 1.000 i 3.000 quilos de pes. Finalment, a la part de dalt que connectarà amb el muret refet s’hi aplicarà formigó ciclopi, que farà d’unió i donarà més consistència al recolzament davanter de l’estructura.

Una obra d'urgència que assumeix Costes de l'Estat

La reparació s’està fent per urgència a càrrec de Costes de l’Estat, després que el cap del Servei de Costes a Girona, Jordi Planella, visités la zona malmesa a principis d’aquest mes de març i on es va comprometre a arranjar-ho, assumint-ho íntegrament l’estat espanyol, sense que suposi cap despesa per l'Ajuntament. Tot i la dificultat de l'obra, pel gran volum de rocalla que s'haurà de remoure, l'Estat preveu enllestir-ho abans de Setmana Santa. El cost total de l'obra encara no s'ha comptabilitzat.

Tancament de tot el perímetre per seguretat

A causa de l’envergadura dels treballs, s’ha instal·lat un tancament a tota la zona del perímetre per garantir la seguretat dels vianants i al mateix temps assegurar que els operaris puguin treballar sense la interferència de curiosos.

Precisament i des que el temporal va afectar l'estabilitat del mur, l'Ajuntament va instal·lar una tanca metàl·lica per dissuadir els curiosos de passejar-se pels voltants. El perímetre de seguretat que hi ha actualment en marxa no afectarà l’activitat dels restaurants que hi ha situats al costat de la zona de treball.