Girona no tindrà un macrocentre de menors, sinó que en seran dos de diferenciats. Tot i situar-se en edificis annexes, estaran del tot separats. Així ho ha volgut subratllar la Generalitat, que aquest divendres ha anunciat que el segon centre d'acollida que hi haurà a la ciutat –i que substituirà a Mas Garriga- obrirà el 2 de maig.
Tindrà 20 places per a nois d'entre 12 i 16 anys, que dormiran en habitacions individuals, i quatre tallers. Qui porti el centre –ara la gestió n'ha sortit a concurs- haurà de subrogar també els dinou educadors que hi ha actualment al centre de Juià.
Dolors Bassa ha subratllat que el nou centre serà "independent", tant pel què fa a personal com a dependències, del de la Misericòrdia (que també es troba al Puig d'en Roca i és propi de la Generalitat). "Un centre d'acollida i l'altre no coincidiran mai", ha afirmat la consellera. "Així ho hem fet saber tant als treballadors com al Síndic de Greuges i a l'Ajuntament", precisa la consellera, en relació a les veus discordants que s'havien obert al voltant del projecte.
Precisament, Dolors Bassa ha visitat aquest matí el centre d'acollida de la Misericòrdia, on fa poc s'han acabat les obres de rehabilitació (que han tingut un cost de 10 MEUR). A partir d'ara, el centre acollirà 30 places. D'aquestes, deu per a infants de 0 a 5 anys; deu més, per als d'entre 6 i 12 anys, i les deu últimes, per a noies de 12 a 18 anys. En total, la Misericòrdia disposa de vuit habitacions.
"Pla de xoc"
Les reformes a la Misericòrdia i l'obertura del nou centre d'acollida a Girona formen part del nou model que ha impulsat la Generalitat per atendre infants i adolescents tutelats. Un "pla de xoc"-com l'ha definit Bassa- que es traduirà en crear centres residencials (CRAE) més petits, amb un màxim d'entre 10 i 12 places. "D'aquesta manera, l'atenció serà més personalitzada i podrem segmentar per edats", ha explicat la consellera d'Acció Social.
Arreu de la demarcació, aquest 2017 es crearan quatre nous CRAE, que se sumaran als dotze que ja hi ha actualment (i que, en conjunt, sumaran 165 places). Dolors Bassa ha subratllat que, precisament, aquests CRAE permetran "esponjar" els centres d'acollida, que és allà on ingressen primer els infants i adolescents tutelats. En paral·lel, la Generalitat també obrirà cinc pisos més per a joves de més de 18 anys (de vuit es passarà a tretze, amb 43 places).
El primer per als adolescents més conflictius
El pla que impulsa el Departament al territori també es traduirà en el primer centre que tindran les comarques gironines destinat als adolescents més conflictius. Es tracta d'un centre residencial d'educació intensiva (CREI).
Acollirà joves d'entre 12 i 18 anys, tindrà vint places i també es preveu que s'obri pels volts de l'estiu. "Hi haurà aquells nois i noies que tenen conductes més conflictives als CRAE", ha precisat la consellera Dolors Bassa.
La posada en servei dels nous equipaments també es traduirà en increments de plantilla. En concret, aquest 2017 la Generalitat contractarà cinc nous professionals per als equips d'atenció a la infància i a l'adolescència, i set educadors socials. A més, Acció Social invertirà 400.000 euros per adequar i millorar els centres (que formen part d'una partida global de 2 MEUR a tot Catalunya).
El director general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, ha subratllat que el pla de xoc permetrà "tancar el cercle" i "desplegar arreu del territori gironí tota la cartera de serveis per atendre infants i adolescents tutelats". A dia d'avui, a la demarcació hi ha 632 nens i joves tutelats, dels quals 269 s'estan en centres d'acollida o residencials.