En tres anys mancaran professors de religió per a ESO i Batxillerat

S'han incrementat els alumnes que sol·liciten fer religió

El Bisbat de Girona alerta que, d'aquí a tres anys, hi haurà dèficit de professors de religió per a ESO i Batxillerat. El delegat episcopal d'Ensenyament, Pere Micaló, ha detallat que és una problemàtica que no se cenyeix només a la diòcesi de Girona, sinó que es viurà a tots els centres de l'estat espanyol.

El motiu és que calen tres anys per obtenir la Declaració Eclesiàstica de Competència Acadèmica (DECA), el títol necessari per impartir l'assignatura a secundària, i això tira enrere molts possibles professors. "A banda d'obtenir el grau, han de cursar molts crèdits més i això fa que poc alumnat s'hi interessi", ha detallat Micaló.

Paradoxalment, els alumnes d'ESO que fan religió als centres públics ha augmentat aquest curs per primer cop en 8 anys. Són 4.255 alumnes, un 18,48% del total.

El delegat d'Ensenyament del Bisbat ha detallat que la Conferència Episcopal és l'encarregada de fixar com han de ser aquests estudis i assenyala que són massa exigents. De fet, per ser professor a primària i secundària n'hi ha prou amb fer 24 crèdits però per a secundària augmenten fins als 180, cosa que necessita tres anys d'estudis. Micaló lamenta que aquests tres anys se sumen, a més, als anys per aconseguir el grau universitari.

Aquesta circumstància, exposa el delegat episcopal, tira enrere a molts possibles professors de religió. "S'haurien de repensar els estudis, reduir-los i replantejar els continguts", opina Pere Micaló. Segons ha detallat, ha exposat la problemàtica –que serà a tot l'estat espanyol- a la Conferència Episcopal però, per ara, no han rebut cap resposta positiva.

Actualment, hi ha 67 professors de secundària, Batxillerat i formació professional. D'aquests, 60 estan en actiu. A primària i secundària són 113 professors, dels quals 92 estan en actiu. Micaló també ha apuntat que la davallada de la natalitat farà que "sobrin" professors a infantil i primària mentre en faltaran a secundària.

El missatge d'alerta del Bisbat de Girona arriba el curs en el qual, precisament, han notat un ascens en els alumnes d'ESO dels centres públics que fan religió. És el primer increment en 8 anys perquè en el curs 2017-2018 hi ha 4.255 alumnes que cursen l'assignatura, el 18,48% del total de 23.031.

Micaló ha presentat aquest divendres en roda de premsa les dades sobre l'evolució de l'assignatura de religió. En xifres generals, durant el curs 2016-2017 han cursat l'assignatura un total de 34.814 alumnes en centres de titularitat pública i escoles cristianes de la diòcesi de Girona, xifra que equival al 30,45% de l'alumnat. Un total de 14.922 alumnes ho han fet en centres públics i 19.892 han cursat l'assignatura en escoles cristianes.

L'etapa en què l'assignatura és més demandada en centres públics és en l'educació primària, on l'han cursat 10.113 alumnes (26,40%); seguit d'ESO amb 4.255 alumnes (18,48%); educació infantil amb 445 alumnes (2,58%) i Batxillerat, on l'han escollit 109 alumnes (1,57%). Aquest curs 2016-2017 l'ensenyament de la religió en centres públics ha comptat amb 152 mestres i professors en actiu, 92 dels quals han impartit l'assignatura en les etapes d'educació infantil i educació primària, i 60 en les etapes d'ESO i Batxillerat.

A nivell global, entre centres públics i escoles cristianes, l'etapa d'educació primària (6 a 12 anys) és la que concentra un major nombre d'inscrits a l'assignatura de Religió catòlica amb 19.279 alumnes, xifra que representa el 40,49% del total de l'alumnat escolaritzat en aquesta etapa. Pel que fa a l'ESO (12 a 16 anys), el nombre total d'inscrits ha estat de 10.416 alumnes, que equival al 35,64% de l'alumnat.