Desarticulen una banda que blanquejava diners robats en bancs i furgons de seguretat a França

Argumentaven que els bitllets havien quedat malmesos amb líquid refrigerant

Els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola han detingut set persones, dues a La Jonquera, dues a Madrid i tres a Ceuta, que formaven part d'una organització criminal d'abast estatal relacionada amb una dotzena d'atracaments a bancs francesos.
 
L'operació policial es va posar en marxa el 2013, quan el Banc d'Espanya va rebre diverses sol·licituds per canviar bitllets que estaven tacats de líquid refrigerant d'automòbil per diners nets per un valor de més de 120.000 euros. Després de l'anàlisi de tots els bitllets es va poder acreditar que procedien d'atracaments a bancs francesos. Els arrestats, sis de nacionalitat espanyola i un de marroquina, van passar a disposició judicial el 10 de març i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.
 
En la fase embrionària de la investigació es va valorar la possibilitat que la tinta utilitzada per tacar els bitllets procedís dels dispositius de seguretat, objectiu dels assalts a bancs o empreses de transport de fons dineraris.

Els investigats, en el moment de sol·licitar el bescanvi, esgrimien diferents excuses per explicar quin era el motiu pel qual els bitllets estaven tintats com que s'havien tacat amb líquid refrigerant de cotxe.

Amb la finalitat de demostrar l'origen il·lícit dels bitllets els investigadors van acudir al laboratori de química de la Unitat Central d'Anàlisis Científics de la policia espanyola per trobar-hi evidències que sustentessin aquesta hipòtesi. Gràcies al laboratori i a l'anàlisi d'algunes mostres els investigadors van tenir la certesa que els bitllets procedien de sistemes de seguretat de bancs o furgons blindats. De tota manera, calia conèixer encara els fets delictius origen d'aquests diners tintats.

En una segona fase de la investigació va ser quan simultàniament i, com a conseqüència de la coordinació internacional, els investigadors van saber que al sud de França s'estaven perpetrant una sèrie d'atracaments a entitats bancàries.

Aquesta novetat en la línia investigadora a principis del 2015 va incrementar les possibilitats que la investigació es resolgués amb èxit, ja que, fins aleshores, havia tingut elements de gran complexitat atès que cap unitat policial de l'Estat espanyol havia treballat abans en un cas similar. Immediatament es van fer gestions amb les autoritats franceses amb l'objectiu de dur a terme l'anàlisi de les tintes i la seva relació amb els fets delictius comesos al país veí.

Mentre continuava la investigació van aparèixer més persones amb diners tintats per bescanvi, que es van incorporar a la investigació. Davant d'això es van bloquejar aquests canvis per tal que les organitzacions criminals no utilitzessin l'Estat espanyol per al bescanvi dels diners obtinguts en atracaments a furgons blindats o bancs d'Europa.

Finalment, a principis del 2017 es va rebre la resposta per part de les autoritats franceses amb els resultats que ja es preveien. Després de l'anàlisi de tots els bitllets es va poder acreditar que procedien d'atracaments a bancs francesos. Tots els investigats i tots els bitllets apareixien relacionats amb els fets delictius i entre si. Entre els fets delictius perpetrats a França hi apareixen atracaments a bancs amb pistoles o revòlvers, amb granades de mà, un robatori violent en un centre de recollida de diners d'empreses de seguretat, encastaments o assalts a caixers automàtics.

Finalment, el 9 de març, agents de la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda dels Mossos d'Esquadra, de la Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya de la policia espanyola, de la Direcció Superior de Catalunya i la Direcció Superior de Ceuta, van dur a terme un dispositiu conjunt a les localitats de la Jonquera, Madrid i Ceuta, per a la detenció simultània dels membres de l'organització.

Com a resultat del dispositiu es van detenir set membres de l'organització (dos a La Jonquera, dos a Madrid i tres a Ceuta) i es van intervenir 89.660 euros legítims tintats i 1.650 euros legítims procedents dels atracaments.

Els arrestats, que formaven part d’una organització criminal d’abast estatal relacionada amb una dotzena d’atracaments a bancs francesos, van passar a disposició judicial el dia 10 de març i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.