Madrenas presenta el seu projecte per Girona a sis anys vista

L'alcaldessa fa balanç del primer any com alcaldessa

Per celebrar el primer any de mandat, Marta Madrenas ha volgut repassar què ha fet el govern de CiU des del 2011 però, sobretot, ha parlat de futur. Madrenas va entrar de regidora de la mà de Carles Puigdemont i ha volgut destacar la feina feta per CiU en aquests sis anys i la "sacsejada i transformació" que han donat a la ciutat. Ara bé, el seu discurs no ha estat impregnat de referències de passat (el nom de Carles Puigdemont només apareix una vegada) sinó que s'ha fixat, sobretot, en explicar en primera persona quin és el projecte de ciutat que té en ment a sis anys vista.

Una de les incògnites sobre el futur de Madrenas és saber si farà el pas per presentar-se com a candidata a les eleccions del 2019. Madrenas va arribar al càrrec amb el repte immediat de pacificar l'ambient en el sí del govern municipal, després del mandat fallit d'Albert Ballesta. Amb el pacte amb el PSC, ha aconseguit l'estabilitat que dona tota majoria absoluta. Ara, un any més tard, no diu obertament que vol ser candidata però s'intueix des del moment que parla sempre en clau de futur i a sis anys vista. En el moment que faci el pas, però, haurà de superar els tràmits previstos en el nou reglament del PDeCAT, entre ells, un procés de primàries.

Segons Madrenas, durant aquest any – que reconeix que ha estat complicat- la ciutat "no s'ha aturat sinó que ha anat a més". "Ara ens trobem amb una ciutat envejada", ha manifestat. De fet, l'alcaldessa considera que si el govern Puigdemont va posar "Girona de moda" ara el seu ha de convertir-la en "una ciutat referent del país".

Distàncies amb ERC i la CUP

Com ha fet sempre, ha expressat el compromís amb el procés independentista que pilota el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya i ha defensat que la seva formació, el PDeCAT, farà tot el que calgui per culminar-lo. En aquest punt, ha criticat ERC i CUP per considerar que no caminen en la mateixa direcció. "Nosaltres hem situat el procés per davant de tot, també de les diferències ideològiques, però això només ens ho hem cregut nosaltres i no els socis d'ERC i encara menys els cupaires", ha declarat.

A nivell local, també ha dit que el model de ciutat i el model social del PDeCAT és diferent del d'aquests dos partits. "Nosaltres no som els de les polítiques de pancarta, no som els de fer molt de soroll per a res ni els de les frases enginyoses. Nosaltres som els pragmàtics, els que fem molt i diguem poc", ha sentenciat.

També ha demanat al públic que l'escoltava que no es deixi endur per les informacions que puguin relacionar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb entramats corruptes. "No us creieu tot el que es digui, ell està liderant el procés; no és casual que cada dos per tres tinguem la Guàrdia Civil, l'Oficina Antifrau i la fiscalia a l'ajuntament", ha assenyalat.

Eixos prioritaris

Madrenas ha fixat els objectius de futur del seu govern, on ha situat el comerç, el turisme i la cultura com a sectors on es pot créixer. A més, ha dit que Girona ha de ser "referent" en qualitat de vida, atenció a les persones, dinamisme econòmic i sobiranisme.

Per aconseguir-ho, s'ha compromès a simplificar els tràmits administratius a les persones emprenedores que volen obrir negocis. I també ha dit que estaran al costat dels comerciants. Entre d'altres, ha anunciat que volen impulsar una experiència a Santa Eugènia vinculada als productes ecològics i de km0 com a fórmula per potenciar un tipus de comerç específic al barri. Ho ha comparat, doncs, amb l'experiència de La Volta a Sant Narcís, que potencia els joves creadors i artesans.

Pel que fa a la cultura, ha remarcat que més enllà de la difusió cultural i el suport als creadors que han fet aquests sis anys, ara és el moment de "convertir-la en un sector econòmic potent, que generi beneficis econòmic al territori i capaç de ser exportadora". Novament, la posició cultural de Girona vol que sigui "referent de país".

Sobre el turisme, ha defensat que des que governen han augmentat un 80% es visitants que es queden a dormir a Girona: dels 140.000 el 2010 als 250.000 els 2016. També ha negat que hi hagi cap problema per compaginar turistes i veïns al Barri Vell. "Sabem que alguns, que fan molt soroll, tenen mania al turisme, i diuen que el turisme està fent fora la gent del Barri Vell. Però no és veritat", ha manifestat. Segons Madrenas, la situació de Barcelona no és comparable amb la realitat de Girona, malgrat s'ha compromès a estar-hi amatents.

Aposta per les polítiques socials

Madrenas també ha defensat la tasca feta en aquests anys en matèria de polítiques socials. Segons apunta, han augmentat un 60% les partides que el tripartit destinava a serveis socials i ha demanat que ningú els doni "lliçons de manca de sensibilitat social". "Avui a Girona no hi ha ni un sol nen, ni un sol avi, cap família gironina que per manca d'ingressos no tingui totes les necessitats bàsiques cobertes", ha sentenciat.

També ha recordat que porten sis anys amb impostos i taxes congelats i s'ha compromès a mantenir-ho fins que se superi totalment la crisi econòmica.

Projectes pendents

Madrenas també s'ha referit a alguns projectes que fa anys que esperen que algun govern els doni l'impuls definitiu. Així doncs, ha assegurat que aquest 2017 serà l'any del pla especial de la Devesa, del Modern i de la Casa Pastors. "Portem temps treballant-hi i seran una realitat més aviat que tard", s'ha compromès.

També ha demanat als gironins que s'acostumin a deixar cada cop més el cotxe a casa i apostar per altres models de transport. Ha defensat l'aposta que han fet per la bicicleta en aquests sis anys i ha explicat que actualment hi ha 30 quilòmetres de vies pedalables i 17 estacions de la Girocleta per tots els barris, amb tres vegades més usuaris.

De carretera a avinguda Barcelona

En aquesta línia, ha anunciat que l'espai que ocupa el Centre Verd al sud de la carretera Barcelona es convertirà en un aparcament disuassori per tal que els ciutadans puguin aparcar en aquesta zona de la ciutat i desplaçar-se al centre d'altres formes.

La transformació del sector sud de la ciutat és un altre dels reptes del govern Madrenas, que ha recordat que ja s'estan fent passes. Entre d'altres, ha assenyalat que ja han donat el vistiplau a la nova clínica Girona, que l'ampliació de l'Hipercor també suposarà la reforma de la plaça Salvador Dalí o la creació del nou institut a les naus de la Simon. Per tot plegat, Madrenas aposta per canviar la concepció i deixar de mirar aquest vial com una carretera i apostar per convertir-lo en avinguda.

Nou Pla General urbanístic

Un altre dels anuncis que ha fet a la conferència fa referència al Pla General urbanístic. Madrenas considera que per fer possible la transformació de la ciutat que projecta calen noves eines urbanístiques. Primer caldrà que s'aprovi el nou Pla Director Urbanístic de l'àrea de Girona per, posteriorment, avançar en un nou Pla General.

L'actual data del 2002 i l'alcaldessa considera que és el moment d'actualitzar-lo per tal d'atreure noves empreses, situar nous equipaments i fer realitat "la ciutat amable, cívica i referent".