Ryanair no afegirà més rutes des de l'Aeroport de Girona el proper hivern

Els responsables de la companyia aposten pels mesos d'estiu

La companyia de baix cost ha presentat els seus plans per a la temporada d'hivern de 2017, que durarà des de finals d'octubre fins a finals de març de 2018. La previsió és mantenir els nou vols que ja va oferir fa un any, tot i que amb alguns canvis. Deixaran d'operar-se les connexions a Malta i Breslavia (Polònia) i, en canvi, s'incorporen els vols a Cagliari (Sardenya) i Oradea (Romania).

D'altra banda, l'aerolínia mantindrà les connexions amb Eindhoven, Frankfurt, Baden-Baden, Cracòvia, Bratislava, Pisa i Rabat. En total, Ryanair oferirà 27 vols setmanals i confia que al llarg del 2017 transportarà 1.400.000 passatgers des de l'Aeroport de Vilobí d'Onyar (Selva).

Les nou destinacions previstes per a l'hivern contrasten amb la planificació per a aquest estiu. Ryanair oferirà 39 destinacions, deu més que fa un any.

Girona, una destinació "estacional"

El responsable de vendes i màrqueting a Espanya i Portugal, José Espartero, ha reconegut que la companyia dissenya el mapa de rutes tenint com a prioritat el "control dels costos". A més, recorda que Ryanair també vola a El Prat i Reus i que cadascun dels aeroports ofereix un "producte diferenciat".

En el cas de Girona, consideren que els avions s'omplen amb facilitat els mesos de bon temps amb turistes europeus que venen en busca del sol i la platja. En canvi, assegura que a l'hivern no hi ha prou demanda perquè és una destinació "estacional".

L'aerolínia de baix cost manté les rutes si aconsegueix una ocupació per sobre del 90%. Si no hi ha prou demanda, redefineix el mapa de rutes.

Per això, Espartero ha demanat als empresaris turístics i les administracions que facin promoció de la destinació a l'estranger i també que ofereixin activitats i atractius els mesos d'hivern. "Ens passa que a l'estiu hi ha moltes coses obertes i la gent vol venir, però a l'hivern això canvia molt", manifesta.

Dos anys de creixement

Ryanair havia arribat a transportar fins 5,5 milions de passatgers el 2008 des de l'Aeroport de Girona. Des de llavors, el trànsit de viatgers ha anat a la baixa. Sense anar més lluny, el 2016 s'ha tancat amb 1.664.763, la dada més baixa des del 2003 (és fins on arriben les estadístiques d'Aena).

Tanmateix, Espartero ha assegurat que Ryanair aposta per Girona (on a l'hivern només hi té un avió fent nit) i que en els dos darrers anys han crescut en 100.000 viatgers cadascun. "Intentarem tenir cert equilibri entre temporada d'estiu i d'hivern però dependrà molt del que ofereixi la destinació", ha manifestat.

Espartero reconeix que l'aposta forta de la companyia és Barcelona, una ciutat "ideal" per a escapades de cap de setmana. "És veritat que al Prat pugem molt, a Reus ens mantenim però a Girona el creixement també és notable i volem que vagi a més", ha dit. El responsable de màrqueting i vendes defensa que la companyia ha crescut molt –transporta 9 milions de passatgers des dels tres aeroports catalans- i que el que abans concentrava només Girona ara es reparteix.

Espartero també ha assenyalat que els mercats prioritaris són Alemanya (on volen passar d'una quota de mercat del 6% al 15%) i també Romania, que es considera un mercat emergent. També descarta que Ryanair recuperi, de moment, les connexions domèstiques des de Girona.