Blanes invertirà 140.000 euros per mantenir més netes les zones turístiques

Les accions es portaran a terme a partir del maig

L’Ajuntament de Blanes i l’empresa Nora, que s’encarrega del servei de neteja i recollida d’escombraries, van adoptar el compromís d’informar els establiments turístics del municipi sobre els canvis i millores que es posaran en marxa ben aviat. Fruit d’aquesta decisió, durant aquest mes s’han programat reunions sectorials.

La primera trobada, celebrada dimecres a la tarda-vespre, va estar adreçada als establiments de restauració. Les següents es faran amb hotels i càmpings per un costat, i apartaments turístics per l’altre. Es tracta de donar a conèixer no tan sols les millores que es posaran en marxa ben aviat, a partir del proper mes de maig, sinó també del canvi de model de recollida que comporta la introducció de nova maquinària, entre d’altres.

Reforç dels serveis a la zona turística

Una de les novetats més destacades que es posarà en marxa a partir del maig serà la incorporació de l’anomenada Temporada Mitjana, i un augment del servei que s’oferia fins ara en la Temporada Alta, que suposarà un increment de cost de gairebé 140.000 euros sobre l’actual. La major part corresponen a despeses de personal per fer la neteja i recollida, que faran més torns de treball.

La Temporada Mitjana es farà en dues franges: del 15 de maig al 15 de juny i del 15 de setembre al 15 d’octubre. Fins ara el reforç del servei es feia en Temporada Alta, del 15 de juny al 15 de setembre, però una de les queixes que s’havia fet reiteradament des del sector turístic era que resultava insuficient. D’altra banda, aquest estiu s’incrementarà igualment el servei que s’oferia fins ara en Temporada Alta.

La posada en marxa de la Temporada Mitjana suposarà la incorporació de més personal de neteja, així com dels dies de recollida d’escombraries. Així, si en Temporada Baixa es recull l’orgànica 4 cops/setmana i la de rebuig 3 cops/setmana, ara es passarà a fer com en Temporada Alta, cada dia. La millora, doncs, rau en què durant la Temporada Mitjana també es farà neteja de la platja de manera diària, similar a la Temporada Alta.

Durant l’estiu hi ha un equip de 7 persones que diàriament s’encarrega de la neteja a la platja, mentre que en Temporada Baixa aquest mateix servei el fa un sol operari. Per la seva banda, la neteja dels carrers en Temporada Alta mou una 20ena d’operaris, un nombre similar al què es destinarà en Temporada Mitjana, i en Temporada Baixa s’hi assignen 9 persones. A banda de les reunions sectorials que s’han programat aquest mes, també es destinaran 2.000 € per editar tríptics informatius que es distribuiran arreu dels establiments de restauració, hotels i càmpings.

Inversió de 841.825 euros en nova maquinària

Durant la trobades sectorials també s’aprofita per informar sobre la implantació del canvi de model de recollida selectiva que es començarà a fer a partir del gener de l’any vinent. Després que l’empresa Nora va realitzar l’any passat un acurat estudi comparatiu sobre quin model era el més adequat, no tan sols pels costos que suposa, sinó també per les millores que implicarà, s’ha decidit escollir el de càrrega lateral.

Això suposarà una inversió de 841.825 euros per a la nova maquinària, material i vehicles que faran falta. En aquest darrer sentit, es considera important poder renovar la flota existent, ja que hi ha camions que tenen una antiguitat de 13 anys, i això provoca que hi hagi un parc de vehicles molt vell.

Una altra millora serà la introducció de vehicles elèctrics, així com d’altres que faran més efectiva la neteja viària, com per exemple escombradores petites i mitjanes, una cuba d’aiguabatre, un furgó hidronetejador i una garbelladora de platges. La renovació d’aquesta maquinària suposarà poder disposar de més operaris que es destinaran a la neteja viària, ja que els camions fan la recollida amb un de sol.

El canvi de model farà necessari que s’incorporin 1.050 nous contenidors –de resta, orgànica, paper, envasos i vidre- adaptats a la recollida amb càrrega lateral que substituiran els actuals 1.378 que hi ha en servei. Aquesta disminució del nombre rau en què no se’n necessiten tants per fer la mateixa quantitat de recollida de material. Actualment s’estan treballant els plecs d’adjudicació perquè la posada en marxa del nou model de recollida es pugui fer efectiva al 2018. En relació a l’actual sistema, la superfície que ocupen els nous elements suposarà un estalvi del 8%