Un detingut a Santa Coloma de Farners acusat de finançar Estat Islàmic

L’home, de 43 anys, és germà dels dos detinguts al juliol al municipi

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres a Santa Coloma de Farners un home de 43 anys acusat de finançar Estat Islàmic amb l’enviament de fons a combatents de l’Estat Islàmic a Síria, entre els quals un membre de la seva família.

L’arrestat, M.E.J., de nacionalitat marroquina, és germà de dos homes més detinguts al juliol a Arbúcies (Selva) acusats d’organitzar una trama a través d’una complexa xarxa d’intermediaris i identitats per recaptar fons amb quantitats que no cridessin l’atenció i fer-los arribar a la zona de conflicte.

Segons el Ministeri de l’Interior, els integrants del grup desarticular pretenien esquivar els mecanismes de control perquè els diners arribessin al seu destí. L’operació està dirigida per Jutjat d’instrucció número 1 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional. A més, la Guàrdia Civil compta amb la col·laboració de l'Europol.

La presència d’un membre de la família en la zona de conflicte va motivar que la resta dels germans organitzés aquesta xarxa, que arran de la seva complexitat i les mesures adoptades pels seus membres ha motivat la detenció d’E.M.J. pel seu important rol dins de l’organització, segons fonts del Ministeri d’Interior.

Per a aquesta operació, la Guàrdia Civil ha comptat amb la col·laboració de l’Europol, que ha desplaçat una oficina mòbil per recopilar dades a temps real, ja que tant el destí final dels diners, com els intermediaris necessaris per fer-los arribar als combatents han fet necessària la cooperació internacional.

Dos germans detinguts al juliol

L’arrestat aquest dimecres és germà dels dos homes detinguts a Arbúcies el mes de juliol passat acusats de col·laborar amb l’Estat Islàmic i que el jutge de l’Audiència Nacional Alejandro Abascal va enviar a la presó. Es tracta d’Abdelhak i Omar El J., a qui el magistrat va atribuir pertinença al DAESH en un cas i finançament del terrorisme en l’altre, delicte recollit a l’article 576 del Codi Penal. Els dos arrestats, però, van negar els fets davant del jutge.
La família va arribar a l’Estat fa uns 14 anys, i més de 10 a Arbúcies, i alguns dels fills van anar radicalitzant-se fins a integrar-se en l’autodenominat Estat Islàmic.

El jutge va considerar aleshores que el primer a radicalitzar-se va ser Bachir, un germà mort en combat a Síria, quan el 2015 va decidir abandonar tots els seus béns materials, va deixar la carnisseria que regentava a la demarcació de Girona, es va acomiadar dels seus dos germans i a viatjar amb la dona i els dos fills a la zona de conflicte.

La mateixa investigació judicial afegia que Abdelhak va decidir seguir les passes de Bachir, sense ocultar la seva "absoluta radicalització" a les xarxes socials. La investigació també va concloure que ja va participar en enviaments de diners a Síria i que els ingressos els executiva el seu germà petit, Omar. Tots dos feien servir l’aparell de canalització de fons ideats pels membres combatents d’Estat Islàmic i que es basa en enviar quantitats econòmiques a persones radicades a Turquia que s'encarreguen de reenviar-les als destinataris finals que es troben a Síria.

L’Estat continua en el nivell 4 d’alerta antiterrorista des del 2015 i des d’aleshores les forces i cosses de seguretat de l’Estat han detingut 194 presumptes terroristes jihadistes.