Els TEDAX desactiven 47 artefactes a les comarques gironines durant el 2016

Alguns s'han fet a través d'instruccions penjades a Internet

  • Dos efectius dels TEDAX preparant la zona per fer detonar un artefacte. ACN
    Dos efectius dels TEDAX preparant la zona per fer detonar un artefacte
    Fotos: ACN
  • Moment de l'explosió d'un projectil a càrrec dels TEDAX. ACN
    Moment de l'explosió d'un projectil a càrrec dels TEDAX
    Fotos: ACN

Els TEDAX-NRBQ dels Mossos d'Esquadra han fet, durant el 2016, un total de 127 serveis a les comarques gironines, entre neutralització d'artefactes, formació, inspeccions i dispositius de protecció. En global, són un 7% menys que durant l'any anterior, quan en van fer 192. "Hem fet molta més formació però han baixat els altres serveis, com la neutralització d'artefactes", ha explicat el responsable de la unitat.

Els especialistes en desactivació actuen sempre per requeriment, quan els avisen de la troballa d'algun artefacte o l'aparició d'alguna maleta o bossa sospitosa que cal comprovar. Durant el 2016, han neutralitzat o destruït un total de 47 artefactes (durant el 2015 en van ser 57). Segons detalla el responsable de la unitat, la majoria són granades de mà (onze), granades de morter (cinc) i projectils d'artilleria (quatre).

Aquests artefactes provenen, habitualment, de la Guerra Civil. Apareixen a la muntanya, als camps o, puntualment, en domicilis. "Quan ens avisen anem fins al lloc, comprovem l'estat de l'artefacte i, si cal, el portem a destruir", explica. Per destruir-lo, traslladen l'explosiu enmig de fortes mesures de seguretat fins a una pedrera propera, on el fan esclatar o, depenent del material, el cremen. A vegades, però, no cal arribar a aquest extrem si l'artefacte no té càrrega i no suposa un perill. "Si és així, ens l'emportem a la nostra aula de formació perquè ens serveix per aprendre", ha exposat.


Els llocs on apareixen més projectils són la comarca de l'Alt Empordà i la zona de Ripoll. Segons el responsable de la unitat, és lògic que sigui així per la retirada republicana durant la Guerra Civil. "Quan arribaven a la frontera deixaven la càrrega, per això és on més en trobem", ha explicat.

El llarg del 2016 també han destruït dos coets anti-calamarsa. Són uns artefactes que utilitzaven alguns pagesos per desfer els núvols amenaçadors i evitar tempestes de pedra. "Es troben en masos, coberts, moltes vegades ni sabien que encara els tenien allà perquè fa dècades que estan prohibits", ha revelat. A més, també han recollit detonadors de pirotècnia, 11.000 grams de dinamita, petards, pots de fum, munició, esprais de defensa i pólvora.

Artefactes casolans

El responsable de la unitat ha explicat que a vegades també recullen i destrueixen artefactes casolans fets seguint instruccions per Internet. "El problema amb Internet és que hi ha molta informació però moltes vegades no és complerta o està desvirtuada, per això els que intenten fer pólvores o qualsevol artefacte a casa solen tenir accidents", ha exposat.

Els TEDAX també s'encarreguen d'inspeccionar periòdicament instal·lacions com l'Aeroport de Girona, les estacions del Tren d'Alta Velocitat (TAV) o el port de Palamós. "Ho revisem tot, anem de paisà per no crear alarma, però inspeccionem tot l'edifici, inclosos conductes i sostres falsos perquè no se sap mai on es pot posar un artefacte", ha detallat.

El responsable de la unitat detalla que, quan hi ha algun atemptat en algun país proper, es genera alarma i solen augmentar els avisos per revisar maletes o bosses sospitoses. "Nosaltres sempre preferim que ens requereixin i anem a revisar-ho abans que no s'hi doni importància", ha conclòs.

Els especialistes participen també en els dispositius de seguretat amb motiu de visites de personalitats o esdeveniments importants.