El Trueta, 2on hospital català amb millor índex de reconstruccions mamàries immediates després d'extirpar tumors

En el 80% de casos la pacient surt del quiròfan amb el pit restaurat

El Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l'hospital Trueta és capdavanter en reconstrucció mamària immediata. El centre gironí és el segon de Catalunya amb un major índex de processos de reparació en el mateix acte quirúrgic en què s'extirpen els tumors mamaris, només superat per l'Hospital de Bellvitge. Concretament, s'arriba a fer en el 80% de les mastectomies. A més a més, la microcirurgia que es fa al centre obté un 90% d'èxit en els procediments. Per aquest any, els responsables del servei preveuen fer una trentena d'operacions de cirurgia plàstic amb aquestes tècniques que permeten restaurar de forma normal el pit, amb l'aspecte i la mida prèvia a la cirurgia oncològica.
 
Una de les principals aplicacions de la microcirurgia és la reconstrucció del pit amb teixit de la pacient mateixa, habitualment extret de la panxa amb una tècnica anomenada DIEP. Aquesta extracció presenta avantatges respecte als teixits obtinguts d'altres parts del cos, ja que no afecta cap múscul ni tampoc utilitza cap material extern, com poden ser els implants mamaris.

Es fa al mateix quiròfan després de l'extirpació, mitjançant tècniques de dissecció microquirúrgiques que permeten conservar el múscul abdominal, cosa que evita debilitats i problemes posteriors. Un cop extret el teixit es porta fins al tòrax, on s’uneix a les artèries i venes amb tècniques microscòpiques per tal que un cop implantat obtingui un reg sanguini propi. Això permet remodelar la mama amb un teixit que pel seu color, tacte i comportament és molt semblant al que s’ha extret en la mastectomia.

La reparació d'altres zones

A banda d’aquestes intervencions de reconstrucció mamària, el Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora del Trueta també intervé sovint en casos de grans lesions traumàtiques però també per pal·liar defectes produïts per intervencions oncològiques greus a qualsevol part del cos. La precisió d’aquest procés quirúrgic guiat per microscopi és tan alta que permet una "millor recuperació del pacient, la reducció de les estades hospitalàries i l’acceleració del procés de regeneració de les zones afectades", ja sigui per un accident o per l’extirpació d’un tumor.

El Servei de Cirurgia Plàstica presta atenció a tota la demarcació, per la qual cosa cobreix les necessitats dels hospitals Trueta, Santa Caterina, Palamós, Figueres i Olot.