Arenys de Munt insta la classe política a comprometre's amb l'autodeterminació

El proper 12 de setembre se celebra l'aniversari de la primera consulta popular independentista

'Ens comprometem a que les forces polítiques a les quals pertanyem proposin al Parlament la celebració d'un referèndum vinculant que permeti convocar tot el poble català per tal que es manifesti sobre la conveniència que Catalunya esdevingui un estat independent', assenyala el manifest que ha tirat endavant la comissió organitzadora del primer Aplec per la Independència que tindrà lloc a Arenys de Munt el proper 12 de setembre. El text es titula 'El compromís d'Arenys de Munt' i segons indiquen els promotors té per objectiu que els polítics es comprometin amb el dret a decidir.

'Fa un any, el 13 de setembre del 2009 es va celebrar a Arenys de Munt la primera Consulta sobre la Independència', afirma el text, que afegeix que de llavors ençà 'centenars de pobles i ciutats han celebrat també consultes' en les diverses onades que s'han dut a terme. 'Entenem que amb aquesst amplic moviment la ciutadania expressa el dret a l'autodeterminació com a poble', manifesten els promotors, que remarca que el dret a l'autodeterminació està reconegut per les Nacions Unides en el Pacte Internacional dels drets Civils i Polítics que va entrar en vigor el 1976 i va ser ratificat per l'estat espanyol per l'estat espanyol el 27 de juliol de 1977 i pel Parlament de Catalunya en tres ocasions.

Els càrrecs polítics que signin el manifest es comprometran, com a càrrecs electes dels municipis que han celebrat les consultes i representants polítics del poble català al Parlament Europeu, a les Corts Espanyoles i al Parlament, a impulsar la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència. En aquest sentit, demanaran a les Nacions Unides i a totes les instàncies de cooperació entre països 'la seva atenció sobre aquesta inquietud del poble català i el seu suport a l'exercici del dret a l'autodeterminació reconegut per la legislació internacional'.

'La festa de l'independentisme'

La comissió organitzadora de l'aplec vol que el primer Aplec per la Independència que tindrà lloc el proper 12 de setembre sigui 'una festa completa de l'independentisme'. La trobada, a més de tenir un caire reivindicatiu i festiu, vol tenir 'un fort contingut polític'. 'Vol ser un punt de trobada anual on amb caire festiu i reivindicatiu anem assentant els passos per la construcció de la pàtria catalana', expliquen els promotors. L'Aplec es va presentar el passat 31 de juliol en un acte de presentació que va comptar amb la presència de nombroses figures destacades del panorama polític i cívic actual. A l'acte es va posar en evidència que si fa un any el crit a Arenys de Munt era 'independència', ara el clam és 'unitat' per assolir-la. 600 persones es van agrupar a la sala municipal d'Arenys de Munt.

D'entre la programació d'actes destaca el Monument a la Independència; un monument que serà sufragat amb l'aportació voluntària de totes les persones que hi vulguin col·laborar. Elaborat per l'escultor Jaume Rodri, aquesta peça vol recordar la primera consulta per la independència que es va fer a Arenys de Munt, i la trascendència que això ha tingut a tot Catalunya.

Per altra banda, l'experiència d'Arenys de Munt tindrà un lloc destacat també a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que se celebrarà a Prada durant la segona quinzena d'agost. L'acte, titulat 'Els referèndums sobre la independència. I ara què?' comptarà amb la participaració entre altres de Carles Móra, batlle d'Arenys de Munt, i Joan Manuel Ximenis, regidor de la CUP a l'Ajuntament d'Arenys de Munt i impulsor de la primera consulta independentista. La xerrada es desenvoluparà el dia 17 d'agost a partir de les 5 de la tarda.