L'ACA construirà una nova depuradora a Maçanet de la Selva amb el doble de capacitat que l'actual

S'ha posat a licitació la redacció del projecte constructiu amb un cost de més de 120.000 euros

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té previst construir una nova estació depuradora d'aigües residuals a Maçanet de la Selva (Selva) perquè la que hi ha actualment, construïda l'any 1979, ha quedat obsoleta. L'ens ha posat a licitació la redacció del projecte constructiu amb un cost de més de 120.000 euros. El termini per presentar ofertes acaba el 22 de març. La nova instal·lació, que es projectarà en uns terrenys adjacents a la depuradora actual, ha de permetre doblar la capacitat per assumir les necessitats de sanejament d'ara i en un futur. Dels 1.000 m³ per dia que es tracta actualment es vol arribar als 2.300 m³ per dia. Un cop la nova es posi en marxa, la vella deixarà de funcionar.

L'actual depuradora que dóna servei a Maçanet de la Selva es va construir el 1979 i disposa d'una línia de tractament amb capacitat per tractar un cabal de 1.000 m³ per dia. Actualment està a ple rendiment però l'ACA considera que ha quedat obsoleta i que cal projectar-ne una de nova en uns terrenys adjacents que cobreixi les necessitats de sanejament actuals i de futur. És per això que s'ha iniciat la tramitació per a la construcció de la nova estació depuradora, que tindrà una capacitat de tractament de 2.300 m³ per dia.

La planta, que sanejarà les aigües residuals del nucli urbà i de la zona industrial, també preveu dimensionar un tanc d’homogeneïtzació per minimitzar i controlar l’impacte de possibles abocaments industrials puntuals.El termini per presentar ofertes per a la redacció del projecte acaba el 22 de març. Un cop adjudicada, s'obrirà un termini de sis mesos per al seu redactat. Des de l'Ajuntament, veuen molt necessari la construcció de la nova estació depuradora per poder cobrir en un futur el creixement del polígon industrial i també nous sectors d'urbanització al municipi. Catalunya disposa actualment de 510 depuradores operatives, que garanteixen el sanejament de més del 97% de la població.Una nova canonada al Residencial Park a finals del 2018Maçanet de la Selva porta més de quatre dècades amb problemes d'abastament d'aigua potable al Residencial Park.

L'últim episodi va ser l'any passat quan els veïns es van quedar nou mesos sense poder utilitzar l'aigua per cuinar ni per beure perquè no era apta pel consum. Les analítiques van confirmar elevats nivells de ferro, manganès i alumini i també valors de terbolesa per sobre del que estableix la normativa. Per pal·liar la situació, el consistori va repartir aigua als afectats, primer amb garrafes i després amb un camió cisterna que passava dos cops per setmana. El promotor de la urbanització és el propietari de la xarxa d'abastament i va ser qui va donar la concessió a Rec Madral per tal que subministrés aigua a la urbanització.

L'Ajuntament es queixava que Rec Madral no havia fet cap inversió per millorar el servei i ja va anunciar que estudiarien accions legals. Segons ha explicat l'alcalde, Antoni Guinó, el consistori ha presentat una denúncia contra el subministrador per aquest "mal servei". Al marge de com es resolgui aquest tema als tribunals, l'Ajuntament vol "estar preparat" en cas que l'empresa deixi de prestar el servei. És per això que hi ha previst fer passar una canonada nova fins a aquesta urbanització per poder enviar-hi aigua en cas d'avaria o davant una necessitat en el servei. La connexió, que s'estendrà en 3,5 quilòmetres, anirà des del camí de les Monges –que és el punt d'inici des del Residencial Park- fins al dipòsit més alt del municipi situat a l'avinguda La Selva que és d'on surt l'aigua per a la resta de xarxes. Ahir dimarts es va aprovar la redacció del projecte. L'obra té un cost de més de 700.000 euros, que s'assumirà a parts iguals entre l'ACA i el consistori. La previsió és que les obres s'enllesteixin a finals del 2018 com a molt tard.