La curiosa forma de l'Ajuntament de Santa Coloma de penjar la 'rojigualda'

Han posat un cartell a sota on deixa clar que s'hi oposen

Santa Coloma de Farners s'afegeix al llistat de municipis que s'han vist obligats a penjar la bandera espanyola al balcó de l'Ajuntament. Però també s'afegeix al llistat d'aquells que, d'una manera o altra, han buscat una fórmula per deixar clar que ho fan a contracor.

Des d'aquest dimecres, la 'rojigualda' torna a onejar a la façana consistorial. Ho fa, però, amb un cartell que l'acompanya i on s'hi pot llegir: "La bandera estatal penja en aquest Ajuntament per imperatiu legal en compliment d'una sentència judicial, i en contra de la nostra voluntat".

L'alcalde, Joan Martí, assegura que l'equip de govern (ERC i MES) ha esgotat tots els cartutxos abans d'haver de penjar la bandera espanyola. De fet, assegura que ni recorda els anys que fa que no onejava a l'Ajuntament. Tant és així, que l'han hagut de comprar de nou.

"Durant molt de temps, les banderes que hi havia a l'Ajuntament eren la senyera i la del municipi, que són amb les que ens sentim identificats i estem orgullosos de compartir-les", indica. I hi afegeix: "Ara, però, per via judicial se'ns imposa també l'espanyola, i ho complim amb el benentès que treballem per poder proclamar la República catalana i despenjar-la adequadament".


Més de dos anys de litigi

L'afer que ha acabat amb la 'rojigualda' al balcó fa més de dos anys que dura. El detonant va ser la campanya engegada per Ciutadans (C's) arreu de Catalunya, per denunciar tots aquells edificis públics on no hi onejava la bandera espanyola. I a Santa Coloma li va tocar el rebre el 30 de juliol del 2015. El partit, que no té representació a l'Ajuntament, va entrar una instància perquè es tornés a penjar la 'rojigualda', adduint que s'incomplia la Llei de Banderes.

A partir d'aquí, C's ho va posar en coneixement de la Subdelegació i l'Estat va engegar la seva maquinària. Sol·licitud per part del subdelegat a Girona, requeriment per l'aleshores delegada a Catalunya Llanos de Luna i interposició d'un contenciós davant del jutjat el desembre del 2015.

La sentència va arribar el 13 de setembre de l'any passat. L'escrit estimava el recurs interposat per l'Estat, obligava l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners a penjar la bandera espanyola i el condemnava a pagar els 2.000 euros de les costes del procés.

A partir d'aquí, aquest gener l'advocada de l'Estat va reclamar "l'execució forçosa" de la sentència –un cop ja va ser ferma- i a l'Ajuntament no li ha quedat més remei que complir-la. Ara bé, amb el cartell que acompanya la 'rojigualda', l'alcalde assegura que es deixa clar que "aquí, allò que no es va guanyar a les urnes s'ha aconseguit per la via judicial; se'ns ha imposat una simbologia que no és pròpia i amb la qual no estem d'acord".

Amb l'estelada al costat

A més de la bandera espanyola, l'Ajuntament també ha penjat l'europea a la façana del consistori (fins ara, no hi onejava). Però a les quatre banderes –també hi ha la senyera i la municipal- també les acompanya una immensa estelada que penja des del balcó. S'hi va posar després de les municipals, el dia en què Martí va prendre possessió com a alcalde.

"Dels disset regidors que som a l'Ajuntament, només el del PSC s'hi va oposar", remarca l'alcalde. A Santa Coloma, ERC té set regidors i governa en pacte amb el de MES. La resta del ple la formen set regidors de CiU, un de la CUP i el socialista.

"Contrasentit i ridícul"

Joan Martí assegura que l'obligació de penjar la bandera espanyola és "un nou contrasentit" per part de l'Estat, perquè demostra que "està més pendent d'una simbologia i unes situacions estètiques alienes a la gran majoria dels ciutadans en comptes de preocupar-se pels seus problemes del dia a dia". "Els ajuntaments estem col·lapsats per la manca de finançament i d'assistència social, i a sobre l'Estat ens fa estar pendents d'aquestes situacions que, fins a cert punt, són ridícules", conclou l'alcalde de Santa Coloma de Farners.