L'octubre de l'any passat, la maquinària de l'antiga Torraspapel –ara, sota mans del grup Hinojosa- tornava a engegar-se a Sarrià de Ter (Gironès). La companyia valenciana reflotava la planta gironina, i la reconvertia en una fàbrica per produir matèria primera per a d'altres del grup (que processen cartró).
La represa de l'activitat, però, ha anat acompanyada de les queixes dels veïns de la zona. Critiquen que la fàbrica fa pudor i que, a més, han de suportar sorolls durant moltes hores, tant del dia com en plena nit. Els veïns han impulsat, fins i tot, una campanya a través de Change.org, que ja ha rebut cap a 180 adhesions.
Arran de les queixes, l'Ajuntament ha convocat aquest vespre una reunió informativa, on han assistit una seixantena de veïns. Durant la trobada, el gerent de la planta d'Hinojosa, Manuel Orero, s'ha compromès a minimitzar tant les pudors com els sorolls, però ja ha demanat "paciència" als sarrianencs i els ha advertit que és "impossible" fer-les desaparèixer del tot.
Pel què fa a la mala olor, Orero ha explicat que les fortors surten de la nova depuradora que s'ha instal·lat a la fàbrica. Com que encara està en període de proves, i s'ha d'anar aturant, l'aigua s'hi estanca, s'hi acumulen llots i això és el que genera les pudors.
El gerent ha explicat, però, que a finals de març la depuradora ja ha d'abocar aigües al riu, i que Hinojosa compta que ja funcioni a ple rendiment a principis d'estiu. Això, segons ha dit, ha de reduir substancialment les pudors.
Estudis sonomètrics
En relació amb els sorolls, Orero ha precisat que l'única cosa que poden fer és reduir-los. De fet, Hinojosa ja ha encarregat dos estudis sonomètrics, per veure en quins llocs de la planta se superen els límits permesos (en alguns casos, se superen els 10 decibels per damunt del màxim).
El gerent de la planta ha explicat que s'aniran fent millores puntuals allà on toqui. Per exemple, s'invertiran 1,5 MEUR per canviar unes bombes que fan molt soroll, o també es reposaran aquelles finestres trencades de la nau per on s'escapa el brogit.
"Tornar a posar una planta en marxa no és fàcil; volem produir i la nostra intenció no és molestar", ha concretat Orero. Ara bé, el gerent també ha estat diàfan a l'hora d'explicar als veïns que, agradi o no, la molèstia zero no existirà. "No podem posar una cúpula de vidre damunt la fàbrica; Sarrià de Ter és un poble paperer", ha subratllat.
"Una indústria com la nostra treballa 24 hores durant 365 dies", ha concretat Orero. El gerent també ha precisat que, actualment, la producció d'Hinojosa se situa al voltant de les 4.000-5.000 tones al mes, i que d'aquí a un any l'objectiu és arribar fins a les 120.000.
Diàleg i paciència
Per la seva banda, l'Ajuntament de Sarrià de Ter s'ha compromès davant dels veïns a vetllar perquè Hinojosa minimitzi les molèsties. L'alcalde, Roger Torrent, ha explicat que periòdicament es troben amb els responsables de la fàbrica. Entre d'altres, el consistori ha encarregat també un estudi de sorolls, per consensuar allà on cal actuar, i revisa també que tot el procés per posar en marxa la depuradora d'aigües sigui correcte.
"Amb nervis i sense qualitat de vida"
Durant la reunió informativa d'aquest vespre, però, els veïns no han estalviat retrets contra Hinojosa i l'Ajuntament. "Estic trista i decebuda perquè s'ha permès que es reobrís una fàbrica a costa de la qualitat de vida de tots", ha assegurat una veïna. "Em fa vergonya convidar gent a casa", hi ha afegit.
"Hi ha moments del dia en què no podem obrir ni les finestres; si ho vol, li venc casa meva", ha dit un altre dels veïns, interpel·lant el gerent d'Hinojosa. "Vivim amb nervis, fa quinze anys que m'estic al poble i no havia patit mai una situació així", assegurava el mateix veí.
Una altra de les assistents a la reunió, que viu a prop de la fàbrica, es queixava que el soroll era insuportable. "Tenim un nen petit i ens despertem sovint durant la nit, això no pot continuar", es lamentava. "Constantment ens estan molestant els sorolls", afirmava aquesta veïna.