ERC i la CUP presenten una moció per vetar la presència de l'exèrcit a la ciutat de Girona

No volen els militars a cap espai públic, centres educatius ni a Expojove

Els grups d'ERC-MES i la CUP- Crida per Girona presentaran una moció conjunta al ple del proper dilluns per vetar la presència de l'exèrcit a la ciutat. Entre d'altres, creuen que Girona s'ha d'identificar amb els valors de la pau i, per tant, que l'exèrcit no ha de tenir cabuda en cap espai públic ni cap equipament.

Això suposa, a la pràctica, no permetre que faci maniobres (tal i com ha passat aquest mes de febrer a l'entorn de Sant Miquel) ni tampoc que tingui un estand al saló Expojove ni a cap altre espai educatiu.

La moció, a més, vol que el consistori rebutgi participar en qualsevol acte "d'exaltació de la violència" –això inclou assistir el 12 d'octubre a l'acte organitzat per la Guàrdia Civil- i demana al Ministeri de Defensa que cedeixi a l'ajuntament l'espai que encara té a les antigues Casernes. De moment, els dos grups no n'han parlat amb el govern municipal però consideren que les propostes són "assumibles" i confien que els donin suport.

En el cas de Girona, la moció arriba pocs dies després que els militars fessin maniobres a les Gavarres, a la zona del castell de Sant Miquel, i que això provoqués les protestes de l'Ajuntament de Celrà i també dels grups d'ERC i la CUP de Girona. L'alcladessa, Marta Madrenas, va enviar un burofax demanant també que no es fessin les maniobres. A més, recorden que el text es debatrà quan encara no està clar què passarà amb la presència de l'exèrcit al saló Expojove, que es farà a l'abril.

Moció a les portes de l'Expojove

Els darrers onze anys les Forces Armades han tingut estand propi al certamen però en l'edició passada una vintena de persones van manifestar-s'hi en contra i es va obrir la polèmica sobre si hi havien de ser o no.

A proposta del Consell Municipal de Solidaritat, des de Fira de Girona han elaborat un codi ètic per regular quin tipus d'entitats poden o no participar a l'exposició i quins criteris han de complir. El codi ètic no veta la presència de l'exèrcit, això sí, sempre i quan allò que hi difongui promogui els valors de la cultura de la pau (com ara missions humanitàries). Hores d'ara, però, encara no està clar què passarà aquest any. L'exèrcit ja ha fet la sol·licitud per participar-hi i s'està en negociacions amb la Fira, segons ha explicat el regidor d'ERC Martí Terés.

En aquest context, els dos grups presenten una moció que va més enllà. Entre d'altres, volen que a la ciutat de Girona no hi hagi presència militar a cap centre educatiu i tampoc al saló Expojove, ja que creuen que l'exèrcit no compleix els requisits del codi ètic recentment aprovat pel patronat de la Fira de Girona. A més, també demanen que es creï un codi similar per a aplicar-lo a tots els equipaments municipals. "No és una qüestió pensada només per evitar la presència de l'exèrcit sinó de qualsevol altra entitat que vagi en contra dels drets humans i els valors de la pau", ha detallat el regidor republicà Martí Terés.

Xarxa municipal per a la desmilitarització

A més, també s'oposen a què hi hagi maniobres o exercicis militars en tot el terme municipal. D'altres municipis de la demarcació també han fet pronunciaments als seus plens (com és el cas de Celrà) i la moció proposa que tots els pobles que s'oposen a la presència militar s'uneixin en una "xarxa municipal per a la desmilitarització". Així mateix, la proposta inclou que l'ajuntament deixi de participar en qualsevol acte on hi hagi "exaltació de la violència". Això inclouria, també, assistir a la festa patronat de la Guàrdia Civil del 12 d'octubre.

La moció també demana al Ministeri de Defensa que cedeixi a l'ajuntament l'edifici que encara conserva a la zona de les antigues Casernes, a tocar del parc del Migdia.

Confien en el suport del govern

Els dos grups han demanat "valentia i determinació" a l'equip de govern, i confien que se sumi a la moció. Recorden que tant CiU com el PSC van donar suport a la moció de la Diputació el passat mes de setembre. "Bona part del redactat és idèntic i entenem que ara han de donar-nos suport", ha manifestat el regidor de la CUP Lluc Salellas, que destaca que el text neix dels dos principals grups de l'oposició i amb un "esperit aglutinador".