Una nova màquina desinfecta embarcacions per evitar l'entrada del musclo zebrat a l'Estany de Banyoles

Està al Club Natació per on cada any hi passen uns 800 bots diferents

El Club Natació Banyoles, situat al costat de l'Estany, compta des d'ara amb una estació mòbil per desinfectar embarcacions i evitar l'entrada del musclo zebrat i altres espècies invasores a la zona.

Fins ara la desinfecció es feia de forma manual però ara es realitzarà des d'un indret específic amb més material tècnic i si cal, es podrà traslladar a altres punts, com ara en el cas de triatlons per desinfectar la roba de neoprè. El musclo zebrat és una espècie exòtica amb una gran capacitat de colonització, tal com s'ha vist en indrets com el riu Ebre, que representa una greu amenaça per l'impacte ambiental i econòmic que comporta.

Es propaga a través de larves microscòpiques que podrien estar enganxades a les embarcacions esportives que arriben en aquest espai natural procedents de diferents punts de l'Estat i del món per participar en competicions. És per això que, per prevenció, es feien les desinfeccions a mà. Es calcula que cada any passen unes 800 embarcacions diferents pel Club Natació Banyoles, l'únic punt que tenen per entrar a l'Estany. L'ACA porta analitzant l'aigua de la zona des del 2012 i fins avui no s'ha detectat la presència del musclo zebrat.

Aquesta és una actuació inclosa en el projecte europeu Life Potamo Fauna 'Conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga' que va començar el 2014 i que finalitza aquest any. El cost de l'estació mòbil de desinfecció és de 37.500 euros, que s'ha assumit amb fons del programa, on s'inclou la compra del remolc, l'adequació, les bombes i equips d'aigua a pressió i l'adequació del desaigua al Club Natació Banyoles.

L'entrada del musclo zebrat suposa una greu amenaça per l'ecosistema de l'entorn de l'Estany i per això des de fa un temps que es fan les desinfeccions d'embarcacions de forma manual. Amb aquesta estació, ara es fa un pas més amb un equip més complet: un dipòsit de 1.000 litres de capacitat en polietilè d'alta densitat, un grup de pressió amb els seus complements o dues hidronetejadores d'aigua a pressió amb les quals es fa la desinfecció amb aigua clorada. A més a més, també hi ha un dipòsit per submergir vestits de neoprè i altres complements esportius, com ara cascs o rems, que també es podran netejar. L'aigua residual que queda després de la desinfecció és aigua clorada que pot abocar-se directament a la xarxa de clavegueram.

El president del Consorci de l'Estany, Miquel Noguer, ha explicat que s'ha apostat perquè sigui una estació mòbil per poder traslladar-la allà on faci falta. Així, ha posat l'exemple de les proves de triatló que surten de davant del camp de futbol. Amb aquest equip, es podrà desinfectar la roba de neoprè dels esportistes abans que entrin a l'aigua.

Des de l'any 2012 que l'Agència Catalana de l'Aigua analitza les aigües de l'Estany per detectar la presència del musclo zebrat. Fins ara cap prova ha confirmat la seva presència. Sobre aquesta qüestió, Noguer ha admès que el risc zero no existeix però que amb aquesta estació es fa un pas més a nivell de prevenció. "Si fins ara que no teníem aquests aparells no ha entrat, res fa pensar que fent-ho millor entri", ha afegit l'alcalde de Banyoles.

La conscienciació dels esportistes

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient de Banyoles, Jordi Bosch, ha subratllat la importància de conscienciar els esportistes que cal prendre certes mesures de prevenció, com ara desinfectar-se abans d'entrar a l'aigua, per poder preservar l'espai i evitar que entri qualsevol espècie invasora. Amb la instal·lació de l'estació a les instal·lacions del club -just a tocar del carril bici-, cap barca podrà entrar a l'aigua sense passar per la desinfecció.

En el cas del musclo zebrat, ha recordat que aquesta espècie exòtica es propaga a través de larves microscòpiques que poden estar adherides a superfícies com ara un bot i passar completament desapercebudes. La seva propagació és tan ràpida –una femella pot produir un milió de larves a l'any- que forma colònies que ho "cobreixen tot". "Imagineu-vos com quedaria la riba de l'estany, les plataformes, les pesqueres, si ens arribés a entrar, seria molt greu", ha manifestat el regidor. A banda de la gravetat pel seu impacte ambiental (modifica la biodiversitat i augmenta la presència d'algues , per exemple), també hi hauria una vessant econòmica perquè comportaria destinar una important quantitat de diners de neteja però també per afrontar problemes en àmbits com el sistema de captació d'aigua que s'agafa de l'Estany.

Actualment el musclo zebra, que és com se'l coneix col·loquialment, ja ha colonitzat el riu Ebre i el riu Llobregat on ocupa especialment embassaments. Per frenar la seva propagació, s'han instal·lat més d'una vintena d'estacions de desinfecció públiques i privades a la conca de l'Ebre. A aquesta zona, per exemple, s'estima que des que es va detectar l'espècie l'any 2001 fins al 2025 comportarà un impacte econòmic de 105 milions d'euros, entre actuacions de control, reparacions d'instal·lacions hidràuliques i energètiques i seguiment, segons un estudi de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.