Una exposció mostrarà la construcció de la nau de la Catedral de Girona

També s'exposarà un pergamí del segle XV sobre una consulta d'obres

La Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) participa en els actes que s’organitza la Catedral de Girona per commemorar el 600 aniversari de la nau gòtica amb l’exposició “1416-1417. La Catedral de Girona, una o tres naus”, que s’inaugurarà el divendres 3 de març de 2017, a les set del vespre, a la seu de l’entitat. L’acte comptarà amb la participació del doctor Joan Molina i Figueras, professor d’història de l’art medieval a la Universitat de Girona, i el doctor Pere Freixas, historiador especialista en art medieval, que contextualitzaran la història d’aquesta edificació, actualment la construcció religiosa amb la nau central més gran – 34 metres d’alçada i 23 metres d’ample.

L’exposició de la Demarcació de Girona del COAC centra la seva atenció en la participació de dotze picapedreres i mestre d’obra catalans i del sud de França, en la decisió de continuar la construcció de la nau gòtica amb una sola nau, a través de la consulta que el bisbe i el capítol de Girona van fer el 1416, i que va finalitzar 8 de març de 1417. Després de conèixer la seva opinió i la del mestre major de la catedral, Guillem Bofill, van decidir prosseguir amb una única nau la catedral gòtica començada a l’inici del segle XIV.



L’itinerari s’inicia amb el text del doctor i professor d’art medieval Joan Molina Figueras, on fa una contextualització històrica de la construcció d’aquest monumental edifici, amb il·lustracions dels plànols de la catedral: planta, alçat. Acompanyen aquesta introducció dotze plafons amb les respostes dels picapedrers i mestre d’obra consultats, set de les quals a favor d’ampliar la Catedral amb tres naus, i cinc a favor de la nau única.

També, i com a element central i destacat d’aquesta mostra, s’exposaran per primera vegada el pergamí original “1416-1417 Segona consulta de mestres d’obra i decisió per continuar a una sola nau”, que conserva l’Arxiu Capitular de Girona, i el “Llibre del notari Pere Despont de 1386-1387”, conservat a l’Arxiu Històric de Girona, que conté informació sobre la primera consulta feta trenta anys abans.