El Museu del Cinema estrena Pantalla Oberta

Durant tres mesos es projectaran gratuïtament vint peces de directors sortits de l'ESCAC

Del 24 de febrer al 28 de maig el Museu del Cinema de Girona es converteix en un punt de trobada per als amants del curtmetratge. Durant aquests tres mesos es podrà visitar l'exposició Pantalla Oberta, un cicle de vint curts que des d'aquest divendres s'emeten de manera gratuïta i entre els quals hi ha peces de prestigiosos directors, tots formats a l'ESCAC, com J.A Bayona o Dani de la Orden.

El director del museu, Jordi Pons, explica que la intenció és que els gironins "tinguin a l'abast" aquest gènere i d'aquesta manera "promocionar-lo i reivindicar-lo". "Volem que el públic vegi curtmetratges, perquè tenim la sensació que és un format que encara no és prou conegut", ha comentat.

Pons també vol fer d'aquesta exposició un "homenatge" a la "bona feina" que s'està fent des de l'ESCAC i ha agraït la col·laboració i la predisposició de l'escola per fer possible aquest cicle a Girona.

El director es mostra "convençut" que els espectadors que s'acostin a veure l'exposició "s'enganxaran" al gènere. Per a Pons l'objectiu és que, un cop el públic hagi vist els diferents curts que s'exposen, "tinguin ganes d'anar a festivals i d'endinsar-se en conèixer més sobre curtmetratges".

Per la seva part, el director de l'ESCAC, Sergi Casamitjana, ha posat en valor el curt com "una eina per acostar al públic al cinema". "Tenim la sensació que els llargs o els documentals són inabastables, per això cal tenir en compte que el curt és el fonament", ha dit. Per això, ha aprofitat per demanar que no es vegi aquest format com "cinema de principiants de mala qualitat" i ha alabat els autors que fan curtmetratges.

Casamitjana, però, ha deixat clar que "cal començar pels curts". El director de l'ESCAC, recorda que iniciar-se en cine sense haver passat per aquest gènere "és pràcticament impossible".

Vint peces de tot tipus

El cicle, que ha arrencat aquest diumenge amb el curt de J.A.Bayona 'Mis Vacaciones', s'allargarà fins el 28 de maig i es podran veure obres com 'Nadador' de Dani de la Orden, 'L'última polaroid' de Mar Coll o 'Cargols' de Goeffrey Cowper.

Els curts s'emetran ininterrompudament en tres blocs. Sis de les peces es projectaran des d'ara i fins el 31 de març, set més durant tot l'abril i les set restants de l'1 de maig fins el 28. Entre totes les obres n'hi ha vuit pensades expressament per a nens.

Potenciar la formació

A l'estrena de l'exposició hi ha assistit el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, que ha lloat la categoria dels curts i ha assegurat que la voluntat del consistori és "potenciar la formació" en l'àmbit cinematogràfic.

Ribas considera que "és bo" exhibir els treballs, però que cal anar "més enllà". El regidor vol que "Girona es posi al capdavant" a l'hora d'explotar "el gran talent que hi ha". "Volem obrir un debat per saber què hi ha al darrere, què es necessita per poder arribar a aquests talents", ha conclòs Ribas.