La verema a la DO Empordà serà un 10% inferior per culpa del mal temps

Magrat això asseguren que la qualitat de la collita serà superior respecte altres anys

La temporada per als viticultors de l'Empordà va començar amb bones perspectives després d'una primavera amb pluges abundants. Però a principis del mes de maig hi va haver tramuntanades que van fer baixar la temperatura i van afectar la collita a algunes vinyes. 'Les temperatures només van baixar tres o quatre graus però el vent va fer que la sensació fos de dotze graus sota zero', ha explicat Simó Serra que comenta que la meteorologia ha afectat sobretot algunes varietats de raïm, les més sensibles.


'El merlot ha estat la varietat que ha quedat més tocada', ha afirmat l'enòleg que detalla que altres varietats com la garnatxa també han patit per culpa del mal temps. Amb tot, la previsió és que durant la verema –que començarà a finals d'aquest mes per a algunes varietat de raïm- recullin un 20% de raïm menys d'aquesta varietat, 'En conjunt, preveiem que la collita estigui minvada entre un 10 i un 12%', ha explicat Serra.

Malgrat aquests mals auguris, Simó Serra ha concretat que el raïm que hi ha a les vinyes de la quarantena de cellers de la DO Empordà està en bones condicions i que això fa preveure una bona anyada pel que fa a la qualitat del producte final. La meitat del raïm que cullen s'acaba convertint en vi de la DO Empordà mentre que la resta, la de menys qualitat, es destina a vi de taula o es ven a doll. En total, cada any els cellers de l'Empordà produeixen uns tres milions de litres de vi embotellat sota el paraigua de la DO.

Les varietats de raïm més cultivades a aquesta zona són, per als vins negres, la garnatxa negra, la carinyena, el merlot, el cabernet i algunes peces de sirà. Per als vins blancs els viticultors utilitzen garnatxa blanca, macabeu i traços de sauvignon per donar-hi 'una estructura i aromes lleugerament diferents'.

Vi escumós

La DO Empordà s'ha embarcat en un nou projecte: fer vi escumós. Fent servir el mateix sistema de producció que el del cava però sense poder utilitzar aquest nom, un parell de cellers de la zona ja han començat a fer arribar al mercat aquest producte. 'La intenció és anar a més, però serà molt limitat perquè les varietats que tenim a l'Empordà no ens permeten fer massa producció de vi escumós', ha explicat Serra.

Amb tot, Serra ha detallat que la intenció és anar treballant i innovant perquè la DO Empordà sigui cada vegada més coneguda. 'La gent ens coneix més, ens demana més i cada cop hi ha més restaurant que ens serveixen', ha conclòs Serra.