Quatre projectes gironins es benficiaran de 6,75 MEUR provinents de fonts FEDER

Suposaran una inversió total de 16,5 MEUR

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va participar ahir en l’acte de presentació de quatre projectes FEDER impulsats per la Diputació de Girona. El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha presentat l’acte, en què s’han explicat els objectius dels projectes i el finançament obtingut.
 
Es tracta de quatre projectes que s’emmarquen en la darrera convocatòria presentada pel Govern dels eixos 4 i 6 del FEDER per al 2014-2020. Dos dels projectes tenen a veure amb la necessitat d’afavorir el pas cap a una economia baixa en carboni («Eficiència energètica de l’enllumenat exterior i d’edificis d’entitats locals» i «Calderes, xarxes de calor i instal·lacions per a la producció d’estella»), i els altres dos  estan vinculats a l’objectiu compartit de conservar i promoure el patrimoni natural i cultural («La renovació de museografies de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Girona» i «La Xarxa d’Itineraris Turístics Pedalables i Vies Verdes»).
 
El FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El programa operatiu del FEDER Catalunya per al 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la transposició d’aquesta a Catalunya.
 
L’acte de presentació ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, i el director dels Serveis Territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge a la Catalunya Central, Raül Morales.
 
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha destacat que «seguint l’objectiu de la Diputació de donar servei als municipis, hem volgut ajudar els ajuntaments i consells comarcals a presentar projectes en aquestes dues convocatòries, perquè tal com estaven concebudes no eren assumibles per a la majoria d’ens locals gironins. A més, la limitació del nombre mínim d’habitants a 20.000 n’excloïa una bona part, encara que haguessin tingut capacitat econòmica per presentar-s’hi».
 
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha assenyalat que «els ajuts són la constatació de la feina ben feta, amb projectes adequats als requeriments i criteris de la convocatòria». «Creiem important que aquests diners vagin directament a projectes impulsats pel món local que donen cobertura a diversos municipis a favor de l’eficiència energètica i la promoció turística» ha remarcat. La consellera també ha destacat que «en un país divers calen eines com el FEDER perquè tot i l’asimetria del país, es puguin oferir els mateixos recursos i serveis» i ha conclòs que «es podrà fer una bona inversió a les comarques gironines».
 
Cap a una economia baixa en carboni
 
El projecte «Calderes, xarxes de calor i instal·lacions per a la producció d’estella» rebrà gairebé dos milions d’euros del FEDER gestionat pel Govern, que cofinançarà el 50 % del total. Aquest projecte permetrà instal·lar 22 calderes de biomassa per a ús d’aigua calenta en edificis municipals o edificis d’entitats locals, a través de contractes innovadors, a la Jonquera, la Cellera de Ter, Vilademuls, Santa Coloma de Farners, Figueres, Fontanals de Cerdanya, Mieres, Darnius, Quart, Camprodon, Campdevànol, Cassà de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Bordils, Caldes de Malavella, Aiguaviva, Vilobí d’Onyar, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Riudellots de la Selva, Roses, Palafrugell i Arbúcies. D’altra banda, també servirà per construir dues instal·lacions de producció de biomassa a Navata i a Ribes de Freser.
 
Pel que fa al projecte «Eficiència energètica de l’enllumenat exterior i d’edificis d’entitats locals», que serà cofinançat pel Govern amb dos milions d’euros, tindrà per objectiu la millora integral de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic exterior i d’edificis municipals o edificis de les entitats locals mitjançant contractes amb garantia d’estalvi en deu municipis diferents: Arbúcies, Caldes de Malavella, Figueres, Pals, Ripoll, Sant Gregori, Sarrià de Ter, Sils, Vilablareix i Riells i Viabrea.
 
Conservar i promoure el patrimoni natural i cultural
 
El Govern cofinançarà amb 765.763 euros el projecte de «Renovació de museografies de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques de Girona». Aquest projecte permetrà invertir en la xarxa museística de la zona i, en concret, als municipis d’Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Ripoll i Olot. El projecte garanteix equilibri i atenció a les singularitats de cada territori.
 
Quant al projecte «La Xarxa d’Itineraris Turístics Pedalables i Vies Verdes», rebrà 1,9 milions d’euros del Govern, provinents del FEDER, per crear una xarxa d’itineraris que donin valor a espais naturals protegits de la demarcació de Girona i que els enllacin. L’actuació de connexió beneficiarà dotze municipis gironins, directament: Esponellà, Serinyà, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Palol de Revardit, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Banyoles, Porqueres, la Vall de Bianya, Campdevànol i Cornellà del Terri.