Unes 600 persones recorden l'exili al Coll de Manrella

Raül Romeva recorda que Catalunya "ha estat, està i estarà disposada a acollir"

Ni la intensa pluja ni el fort vent han impedit que prop de 600 persones celebressin aquest diumenge el Dia Nacional de l'Exili i la Deportació, que la Generalitat va declarar recentment. Una jornada intensa i plena d'actes que ha començat amb una visita al Mas Perxers d'Agullana (Alt Empordà), la casa on el president Lluís Companys va refugiar-se el 1939 abans d'exiliar-se a França, fugint de la dictadura. Des d'aleshores cap càrrec de la Generalitat havia entrat en aquest mas, fins que el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ho ha fet aquest diumenge.

D'allà, Romeva s'ha desplaçat fins el Coll de Manrella, el lloc per on els exiliats van travessar a França. Una passejada de 300 metres que ha acabat just davant el monument de Companys on Romeva ha arribat acompanyat de la comitiva amb banderes estelades i republicanes. El conseller ha explicat que "tal i com els catalans van ser exiliats, cal que donem casa als refugiats actuals que fugen de la barbàrie".

En aquest sentit Romeva ha recordat que Catalunya "ha estat, està i estarà disposada a acollir" perquè "hem viscut l'experiència d'haver de fugir". El conseller ha recordat que l'acollida "és una obligació com a país" i considera que era "necessari" que es reconegués una jornada com la que s'ha celebrat aquest diumenge.

A l'acte al Coll de Manrella també s'han llegit tres fragments de textos per part de persones refugiades o amb familiars que ho han estat. Romeva ha destacat que "són un exemple" de força i supervivència. El conseller ha demanat "sensibilitat" per part dels governs per acollir aquelles persones que fugen d'una guerra, i ha recordat que un conflicte "és el fracàs de tots" així com les mostres de solidaritat són "l'èxit de tots".

Visita a Argelès

A la tarda la visita s'ha desplaçat a un dels llocs que cada any ret homenatge als exiliats republicans de la guerra, la localitat costanera francesa d'Argelès. Aquest any s'ha aprofitat la visita per fer-la coincidir amb el Dia Nacional de l'Exili i la Deportació. Allà, la comitiva ha rebut el suport d'una bona part de
ciutadans francesos i de l'alcalde de la localitat, Antoine Parra.

Ha estat Argelès on s'ha produït un dels moments de la jornada, quan Romeva s'ha trobat amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i junts han passejat per la platja. Tot plegat abans que Parra i Romeva destapessin una placa commemorativa en memòria dels exiliats del 39, i fessin una ofrena floral a la qual s'hi han afegit alguns dels assistents que duien roses vermelles.

L'acte a la platja d'Argelès ha acabat amb la lectura d'un fragment de Pere Quart a càrrec de l'actriu catalana Sílvia Bel.

Forcadell demana "no perdre la identitat"

La jornada ha acabat amb un acte al Pavelló Jean Carrier d'Argelès on Parra, Romeva i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha demanat "no perdre els orígens" perquè "s'acaba perdent la identitat". Forcadell ha demanat que "no es pot parar mai d'ajudar a aquells que fugen de la guerra", i ha recordat que els exiliats catalans "no tenien el suport d'Europa".

L'acte ha clos amb l'entrega de la medalla d'honor del municipi per part de l'alcalde Parra a Forcadell i Romeva que han agraït el que Argelès "va fer pels exiliats catalans del 39". Malgrat que estava prevista l'actuació de Lluís Llach, una indisposició no l'ha permès acudir a la cita. El cantautor Joanjo Bosk ha posat la nota musical interpretant 'Cançó per Elna'.