El Consorci Costa Brava atribueix a la falta de personal les 'mancances burocràtiques' detectades

Asseguren que la situació és "d'alerta màxima"

La falta de personal és el motiu que ha esgrimit aquest dijous el president del Consorci Costa Brava, Carles Páramo, per justificar el que ha anomenat com a "mancances burocràtiques" que va detectar l'auditoria feta a aquest ens fa tres anys.

L'informe, que analitzava la gestió de l'any 2014, posava en dubte que des del consorci s'adjudiquessin contractes sense concurs públic. A més, detectava que algunes pràctiques afavorien la part privada de les empreses perquè no pagaven lloguers o no aportaven quantitats que s'havien compromès a pagar.

En aquest sentit, Páramo ha remarcat que es tractava de "contractes menors" que no superaven els 18.000 euros i que, per tant, no necessitaven concurs públic, a més d'atribuir aquest funcionament a la falta de personal administratiu.

Tot i això, el president del CCB, ha reconegut que van obrar amb "poca diligència" i diu que, arran de tenir coneixement de l'auditoria, van canviar el procediment. "Des del 2014 apliquem aquest principi de prudència", ha remarcat Páramo, que recorda que va ser el mateix consorci qui va encarregar l'auditoria.

En una roda de premsa on es presentaven els objectius de l'ens de cara als propers anys, Páramo ha defensat la gestió de l'antiga direcció, tot i el canvi de parer a l'hora de concedir contractes públics. "És una qüestió interpretable. Uns ho interpreten d'una manera i els altres d'una altra", ha reblat.

El president del CCB ha explicat que actualment tenen un romanent de tresoreria "important" malgrat que reconeix que l'ACA els deu uns 500.000 euros. Páramo ha explicat que aquesta xifra "no és preocupant" i recorda que el deute havia arribat a ser molt més elevat. "En determinats moments s'havia enfilat fins els 3 MEUR".

Places interines

El president del CCB ha afirmat que necessiten doblar el nombre de treballadors del consorci però que l'actual llei no els ho permet. Ara mateix la plantilla és d'onze persones i, segons el president, caldria arribar idealment a les 23 o 24. "No és un problema de diners, perquè tenim tresoreria però la llei no permet contractar", ha lamentat.

Tot i això, Páramo esta "convençut" que es resoldrà el problema i demana la col·laboració de la Diputació de Girona. Una de les possibilitats és que el personal que es contracti –sobretot enginyers i experts en dret– siguin interins. Páramo diu que "si trobem professionals que acceptin un interinatge perfecte, sinó buscarem una altra fórmula".

Connectar tot el litoral gironí

El president del consorci ha explicat que un dels objectius principals del CCB és connectar les tres conques -la de la Muga, el Ter i el Tordera- per poder fer front a qualsevol situació d'emergència hídrica, com ara sequeres o algun tipus de contaminació de l'aigua. Es tracta d'un projecte que el consorci ja tenia a l'agenda des de fa un parell d'anys i que ara "s'hi està treballant intensament" per poder-lo fer realitat en els pròxims 5 o 6 anys.

Páramo ha destacat que aquest projecte servirà especialment per abastir les poblacions costaneres "que viuen del turisme" a l'estiu, època en la que hi ha un consum més gran d'aigua, per l'augment de població d'aquestes localitats.

El més important seria la construcció de dues connexions prioritàries: la de L'Escala amb Pals a través de Sant Pere Pescador i la que enllaçaria Blanes i Lloret amb la Costa Brava centre a través de municipis d'interior com Vidreres o Llagostera.