Begur aprova una ordenança de residus per adaptar-la a la recollida porta a porta

S'han repartit cubells de recollida a Esclanyà

El ple de l’Ajuntament de Begur ha aprovat, per unanimitat, la nova ordenança de recollida de residus del municipi. La nova ordenança, que ha elaborat el tècnic de Medi Ambient, Francesc Xavier Turró, modifica l’actual, que té gairebé 30 anys de vigència, per adaptar-la al nou sistema, que es començarà a aplicar el mes vinent, i que es concreta en el porta a porta a una part del terme. A la resta del municipi s’aplicarà el sistema de grans àrees d’aportacions, que poden utilitzar tots els veïns del municipi. “S’adapta al canvi importantíssim que s’han produït en la gestió de residus sòlids urbans, així com en el nou marc normatiu”, ha recordat l’alcalde, Joan Loureiro.


La nova ordenança s’exposarà ara 30 dies perquè tothom pugui presentar al·legacions o reclamacions. Si no se’n presenta cap, aquesta quedarà aprovada definitivament. El nou reglament de recollida de residus preveu unes sancions per infraccions que poden anar dels 120 euros als 30.000 euros. L’ordenança, al llarg del gener  ha estat a consulta pública al portal web de l’Ajuntament, segons marca la legislació vigent.

Durant el termini de consulta, que va finalitzar el dia 21 de gener de 2017, no es va presentar cap opinió per part de la ciutadania ni de les organitzacions sobre l’ordenança, encara que sí sobre el nou sistema de recollida. El nou reglament, segons la proposta, té per objecte la regulació, en l’àmbit de les competències de l’Ajuntament de Begur, de totes les conductes i activitats dirigides al dipòsit i recollida de residus municipals per fomentar, per aquest ordre, la prevenció i la reducció de la producció dels residus i llur perillositat, llur reutilització, el reciclatge i altres formes de valorització material i eliminació amb la finalitat d’aconseguir el millor resultat ambiental global i mitigar els impactes adversos sobre la salut humana, el medi ambient així com contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.
 
Cubells a Esclanyà


Paral·lelament, l’àrea de Medi Ambient ha repartit a Esclanyà, entre ahir i avui, els cubells de la recollida porta a porta entre els veïns del poble i de les urbanitzacions properes que resultaran afectats amb el nou sistema. Un repartiment de cubells que ja s’està executant des d’aquesta segona quinzena de gener des de la mateixa àrea, a l’Espai Mas d’en Pinc. Des de Medi Ambient ja fa temps que s’està treballant en la nova recollida, que va començar amb dues xerrades informatives als veïns de Begur i Esclanyà, que van aplegar prop de 200 persones, com les que han fet a diversos sectors del municipi, sense oblidar la pàgina web pròpia o la confecció d’un decàleg. “Cal prendre consciència de la necessitat de fer-ho bé, tot i que caldrà un temps d’aprenentatge, pel bé de la comunitat”, ha manifestat l’alcalde, que recorda que aquest nou model ve obligat per la Unió Europea.
 
Subvencions a entitats


El mateix ple també ha aprovat, i també per unanimitat, concedir una subvenció d’uns 100.000 euros a 36 entitats, associacions i grups municipals del municipi. La concessió, que es fa cada any, es dóna de cares a poder sufragar el cost de despeses de funcionament i la realització d'activitats d'utilitat pública i/o interès social. Per poder percebre la subvenció caldrà presentar a l’Ajuntament la documentació justificativa pertinent. “Es mantenen als ajuts d’altres anys, fins i tot amb alguna petita puja”, ha recordat l’alcalde. El mateix acord determina que l’aportació a l’escola Dr. Arruga inclou l’import íntegre per fer front als serveis de logopeda i reforç a les aules per tot l’exercici. A més, es recorda als beneficiaris que en tota la propaganda o documentació impresa que generi l’entitat beneficiària, haurà de constar l’expressió “amb el suport de l’Ajuntament de Begur” (excepte els grups polítics).