Més de 4.000 nens i nenes es converteixen en 'Periodistes per la Pau'

Hi participen alumnes de Girona i Figueres

Més de 4.000 nens i nenes s’han convertit en “Periodistes per la Pau” a través de la campanya de cultura de la pau que s’ha organitzat amb el mateix nom aquest curs per commemorar un any més el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP). L’Ajuntament de Girona, l’Ajuntament de Figueres i la Coordinadora d’ONG Solidàries han organitzat la campanya, a la qual han participat divuit escoles gironines i figuerenques.
 
La festa de cloenda es farà dilluns vinent, dia 30 de gener, al parc del Migdia de Girona, en un acte que presidirà l’alcaldessa de Girona i en el qual participaran dotze centres educatius de la ciutat (CEIP Eiximenis, CEIP Migdia, CEIP Marta Mata, CEIP Àgora, FEDAC Sant Narcís, CEIP Santa Eugènia, Escola Doctor Masmitjà, Escola Maristes Girona, Escola Verd, Escola Carme Auguet, Institut Montilivi i Institut Vallvera –de Salt). L’acte pròpiament començarà a les 10.45 h, però des de les 10 h els nens i nenes podran passar a gravar les seves notícies en dos platós televisius que s’instal·laran al parc. A Figueres la festa se celebrarà al poliesportiu municipal i serà només per a l’alumnat de cicle superior, que podrà fer de periodistes televisius i o treballar en una redacció de diari
 
Al llarg del mes de gener les escoles participants han treballat la cultura de la pau, els drets humans  i els seus valors, a través de la informació d’actualitat. I és que la campanya ha inclòs, com sempre, tallers de pau a les escoles, a partir dels quals s’han elaborat notícies per a diversos formats: articles per al Diari de la Pau (elaborat als cursos de cinquè i sisè), que s’encartarà a l’edició nacional d’El Punt Avui el dia 30 de gener;  falques radiofòniques (elaborades per alumnat d’Educació Infantil), que es retransmetran al programa “Girona Ara” de l’emissora FEM Girona la setmana vinent i a Ràdio Vilafant el mateix dia 30; càpsules televisives (elaborades als cursos de primer a quart de primària), que s’emetran del 30 de gener al 4 de febrer (de 12 a 19 h, una cada hora) a Televisió de Girona, i a Empordà TV i Tramuntana TV també el mateix dia 30 de gener. Figueres.com, igual que la resta de mitjans, també participa a la campanya.
 
Enguany, la mainada ha posat l’èmfasi en donar a conèixer experiències de pau, drets humans i convivència del seu entorn immediat, però també d’àmbits com l’economia o l’esport.  Per primera vegada, la campanya ha comptat amb el suport de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.


 
Com en anteriors edicions, la formació als nens i nenes ha anat a càrrec d'alumnat dels cicles formatius d’Educació Infantil, Animació Sociocultural i Integració Social de Girona i Figueres, dels instituts Vallvera, Montilivi i Ramon Muntaner. Aquests alumnes, a banda de formar-se amb la Coordinadora en cultura de pau, han rebut tallers sobre Periodisme de Pau, a càrrec de periodistes.  Una altra novetat és que els  joves del PFI-PTT de Girona, que ja fa anys que participen a la campanya del DENIP, han pres un paper més protagonista i també s’han convertit  en "periodistes", gravant el dia a dia de la campanya i preparant-ne el material gràfic -cartells de la festa i fulletons informatius.
 
La campanya inclou “L’hora del conte de la pau”, activitat que va a càrrec de l’alumnat d’Educació Infantil de l’Institut Montilivi i que es porta a terme en quatre biblioteques de la Girona: Biblioteca Just M. Casero, Biblioteca Salvador Allende, Sala de Lectura Girona Centre i Biblioteca Escolar Montfollet. Aquesta activitat està adreçada a les famílies i orientada a completar el treball fet a les escoles.
 
A Figueres han participat a la campanya l’Escola Sant Pau, les Escolàpies de Figueres, la Comunitat d’Aprenentatge Escola Amistat, l’Escola Parc de les Aigües, l’Escola M. Àngels Anglada, l’Escola Cor de Maria, l’Escola Carme Guasch i Darné, l’Escola Montessori de Figueres i l’Institut Ramon Muntaner.