'Avui jugo amb la neu al pati de l'escola'

Campdevànol és una de les cinc escoles del Ripollès que aquest dijous ha obert portes sense fer classe

Al CEIP Pirineu Campdevànol hi havia aquest dijous un alumne per cada dos nens –11 mestres i 22 estudiants-, un fet gens habitual que només s'explica per la neu. La suspensió del transport escolar ha impedit que els divuit estudiants que viuen a Gombrèn i a les Colònies, a les afores del nucli urbà, no poguessin anar a classe. Però no es perdran cap lliçó perquè aquest dijous l'única matèria que s'ensenyava era la de divertir-se amb la neu. Poc més del 90% dels alumnes no han anat a escola i s'han quedat a casa. La resta s'ha acollit al servei de portes obertes que hi havia per a aquells pares que havien d'anar a treballar i no tenien amb qui deixar la mainada.

Una opció que els alumnes també han celebrat. "Estic molt content perquè a casa no tinc jardí i avui puc jugar amb la neu al pati de l'escola i amb els meus amics", explicava en Gerard mentre es llançava boles amb els companys. Els estudiants feien trinxeres, ninots de neu o l'àngel estirats, tot el que els permetia la neu i la imaginació.

La directora del centre, Jessica Ribas, ha explicat que normalment neva un parell de cops a l'any però que aquesta vegada el gruix ha estat important. Ahir al vespre, veient que la neu queia amb força i s'anava acumulant, l'Ajuntament va ordenar obrir l'escola de primària i la d'infantil sense fer-hi classe. De cara a demà, encara no hi ha res decidit. Tot dependrà de les previsions meteorològiques i de l'estat de les carreteres. És la primera vegada que el Consell Comarcal del Ripollès cancel·la el transport escolar des que va començar a gestionar el servei l'any 1989. Fins ara s'havien suspès de forma puntual algunes línies

L'escola de Sant Pau de Segúries, l'única on es fa classe

Dels onze municipis del Ripollès, només cinc han obert portes sense fer classe per si alguna família necessitava dur els nens. A banda de Campdevànol, hi ha Camprodon –ha obert l'escola Doctor Robert però en canvi s'ha tancat l'institut Germans Vila Riera; Llanars –ha obert l'escola rural Les Moreres-; Ribes de Freser – ha obert l'escola Mare de Déu de Núria i l'institut Joan Triadú-; Sant Joan de les Abadesses –ha obert l'escola-institut-.

L'escola Els Pinets de Sant Pau de Segúries és l'única que ha obert per fer-hi classe. Dels 50 alumnes que tenen matriculats, aquest dijous hi havia 40 estudiants.

La resta de poblacions han optat per tancar les escoles i instituts. És el cas de la capital de comarca, Ripoll , amb 4 escoles, un centre d'educació especial i un institut-, i municipis petits com ara Planoles, Ogassa, Vallfogona de Ter, Vilallonga de Ter i Planoles.