L'hospital de Blanes tenia la capacitat per a 'mantenir estabilitzada' la nena que va morir esperant l'ambulància

Quan va arribar el vehicle la seva evolució fou desfavorable

El Departament de Salut ha emès un comunicat en el que estableix una cronologia de l'atenció que va rebre la nena de 8 anys que diumenge de matinada va ingressar a urgències a l'hospital de Blanes i va acabar morint. La Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària ha obert un expedient informatiu per aclarir què ha passat. Una investigació que continua oberta i sobre la qual no donaran més dades fins a tenir les conclusions definitives.

Segons ressalta Salut, la nena va ingressar al servei d'urgències a les 2.33 hores de la matinada del 22 de gener. Allà la va atendre una pediatra que, analitzant els símptomes que tenia, va orientar el diagnòstic a una cetoacidosis diabètica. En base a això, va iniciar el tractament "de forma immediata".

A les 5.52 hores, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va rebre l'avís de l'hospital comarcal de Blanes per traslladar la nena fins a l'hospital Trueta de Girona en una ambulància de suport vital avançat pediàtrica. La unitat es trobava a l'hospital de la Vall d'Hebron.

El comunicat indica que els pediatres de Blanes i del SEM van "valorar conjuntament el cas" i el van qualificar com a prioritat 1. En argot mèdic això vol dir que, tot i que la pacient necessitava un trasllat a un altre centre mèdic per al seu tractament, l'hospital en la qual estava ingressada la podia "mantenir estabilitzada" mentre arribava l'ambulància que l'havia de dur al Trueta.

A les 8.10 hores va arribar l'ambulància a l'hospital comarcal de Blanes. El SEM assegura que dues hores i vint minuts compleix els "estàndards" de temps per a aquest tipus d'intervencions. Segons Salut, en el transcurs aquest període de temps l'evolució de la nena va ser "desfavorable" i va acabar morint, malgrat "els intents per recuperar la pacient".

En declaracions als mitjans, la directora general d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària, Neus Rams, ha explicat que el diagnòstic encara no és 100% segur i que l'ambulància pediàtrica, que només n'hi ha dues a Catalunya, es va activar amb prioritat 1 perquè la nena estava sent atesa en un hospital, i no prioritat 0, molt més urgent, per risc vital, que s'hagués activat si la nena hagués estat al carrer o a casa seva.

Rams ha explicat que l'informe final, que trigarà uns dos mesos, inclourà l'anàlisi de l'atenció mèdica rebuda per la menor la setmana anterior als fets, que va incloure una visita al CAP, i que també avaluarà la resposta mèdica inicial a l'hospital i el criteri per activar una ambulància pediàtrica en prioritat 1 i no prioritat 0, o la possible decisió de traslladar-la al Trueta amb una ambulància convencional. També s'analitzarà el temps de resposta del SEM.

Salut acaba el comunicat demanant respecte pel dol de la família i "responsabilitat i ètica professional" a totes les parts implicades.