La nena de 8 anys que va morir mentre esperava una ambulància a Blanes va patir una sèpsia

L'alcalde demana prudència fins que Salut tanqui la investigació

Els resultat provisional de l'autòpsia feta a la nena de 8 anys que va morir diumenge mentre esperava una ambulància pediàtrica a l'hospital de Blanes (Selva) indica que va patir una sèpsia generalitzada, segons ha informat l'alcalde de la població.

Miquel Lupiáñez ha mantingut una conversa amb el conseller de Salut, Toni Comín, que, segons concreta, li ha explicat que la petita va tenir una infecció i, per això, es va activar el protocol que incloïa activar l'ambulància especialitzada per traslladar-la fins a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital Trueta de Girona.

Lupiáñez ha demanat "prudència" a l'hora d'assenyalar possibles errors fins que Salut tanqui la investigació oberta arran de la mort de la nena. Alhora, reclama respecte al dol de la família.

Trucada a Comín

L'alcalde de Blanes ha fet pública la conversa que ha mantingut aquest dimarts amb el conseller de Salut, Toni Comín, arran de la mort diumenge d'una nena de 8 anys mentre esperava una ambulància pediàtrica especialitzada que l'havia de traslladar des de l'hospital de Blanes fins al Trueta de Girona.

El Departament de Salut ha obert un expedient informatiu per esclarir si es van seguir els protocols o s'ha comès algun error en l'atenció de la pacient. Lupiáñez demana "prudència" fins que hi hagi els resultats de la investigació. "Ara el que pertoca és discreció, silenci, prudència i fer costat a la família i als companys de classe de la nena i del seu germà, que té 14 anys", ha dit l'alcalde.

Segons l'alcalde, Comín sosté que la investigació es conclourà "en breu" i determinarà si hi ha hagut alguna negligència en el tractament del cas. En aquest sentit, Lupiáñez demana deixar d'assenyalar el SEM "com a culpable del procediment". Segons CCOO l'ambulància va trigar quatre hores en arribar mentre que el SEM sosté que en van ser dues i quart i que això compleix els "estàndards" de temps.

L'alcalde afirma que el conseller li ha assegurat que per fer el trasllat fins al Trueta no calia l'ambulància pediàtrica, sinó que s'hauria pogut fer amb una UCI medicalitzada si la pacient estava controlada i estabilitzada.

Els resultats preliminars de l'autòpsia assenyalen que la nena va patir una sèpsia, una infecció generalitzada, però no ha transcendit què la va provocar. El delegat de CCOO al comitè d'empresa, Edgar Felip, ha lamentat que, arran de la reorganització dels serveis a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l'hospital de Blanes va deixar de tenir cirurgia que es va concentrar a l'hospital de Calella. "Amb tota la cautela fins que es tanqui la investigació, el que sí que és cert és que a Blanes no l'haurien pogut operar i el trasllat a un altre centre s'havia de fer", ha afirmat Felip, que considera insuficient que només hi hagi dues ambulàncies pediàtriques per donar servei a tota Catalunya.

Lupiáñez també s'ha posat en contacte amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que gestiona l'hospital comarcal de Blanes. L'alcalde afirma que els professionals sanitaris van treballar amb "diligència". "La gerent m'ha comentat que li van diagnosticar la sèpsia i es van activar els protocols necessaris per estabilitzar-la", ha afirmat.

"Les institucions estan treballant per analitzar tots els procediments i protocols que han acabat amb aquest final tan lamentable, aprendrem dels errors si es que se n'ha comès algun, canviarem els protocols si convé", ha conclòs l'alcalde.

Veïns de Blanes preparen una manifestació

Alguns veïns del municipi han convocat per demà una manifestació que començarà al barri de la Plantera per expressar la seva preocupació i indignació per la mort de la nena. "Estem tots destrossats i no és el primer cas ni serà l'últim", advertia aquest dimarts una de les portaveus, Loli Flores.

Durant una atenció als mitjans al mateix hospital de Blanes, Flores ha afirmat que "ha arribat el moment de dir prou perquè en aquest hospital ja es van fer manifestacions perquè volien privatitzar-lo, s'han fet massa retallades, no hi ha metges suficients per cobrir les urgències i això és una cosa que no es pot deixar".

Els veïns fan una crida perquè "tothom qui vulgui sumar-se" es concentri a Blanes i ho difondran a través de les xarxes socials. El punt de partida serà la plaça Cáceres del barri de la Plantera.

En paral·lel, l'equip de govern de Blanes està estudiant convocar un minut de silenci o algun acte de suport a la família dijous, abans del ple municipal.

Investigació del Síndic de Greuges

El Síndic ha iniciat la investigació per intentar aclarir les circumstàncies de la mort de la nena. El Síndic assegura que, davant de les notícies publicades, demanarà informació a Salut per conèixer per quin motiu l'ambulància va trigar hores a arribar al centre per traslladar-la al Trueta. A més, vol saber quines característiques tenen aquest tipus d'ambulàncies pediàtriques i de quants vehicles d'aquest tipus disposa el departament.

D'altra banda, el defensor del ciutadà recorda que la menor va arribar a Urgències després d'haver passat pel CAP la tarda de dissabte, des d'on la van enviar de nou a casa. Per això, també vol aclarir l'actuació del centre d'atenció primària.