La Casa de Cultura de Girona proposa per aquest primer semestre de l’any set cicles d’humanitats i ciències. Ramon N. Prats proposa una anàlisi de la cultura tibetana (6 de febrer) en totes les seves vessants. Es presentaran els aspectes que defineixen la civilització tibetana (història i geografia), la visió des de la cultura occidental; quins factors religiosos, polítics, estratègics i econòmics hi han intervingut. I com ha evolucionat la imatge que en tenim.
Aquest cicle el dirigirà Ramon N. Prats, una de les màximes autoritats en aquest àmbit. És llicenciat en llengües i literatures estrangeres modernes i doctor en Estudis Asiàtics per l’Institut Oriental de la Universitat de Nàpols. Entre 1998 i 2001 va treballar a Nova York, en un arxiu digital de budisme tibetà (TBRC) i al Museu Rubin, especialitzat en les arts del món tibetà i de l’Himàlaia, amb el que segueix col·laborant.
En l’àmbit de la geopolítica es reedita el curs Mapamundi (13 de febrer) amb Josep Martinoy, en el que es fa una anàlisi del nova situació mundial, dels principals conflictes actuals i els reptes de futur que es presenten seguin els temes d’actualitat. El mes de març presentem el cicle Boko Haram. Un capítol de l’islamització de l’Àfrica Subsahariana (30 de març), en el que s’aprofundirà en les claus del conflicte, i es donarà una visió global de l’Àfrica subsahariana i especialment de l’Occidental, per entendre els interessos geopolítics de la zona.
El periodista i escriptor Martí Gironell ens acostarà a les convencions, claus i fórmules de gènere de la novel·la històrica, a partir del 7 de març. Per altra banda, Jordi Galves proposa una revisió de les millors pàgines de la Literatura Catalana del segle XX. El cicle, que tindrà una durada de set sessions, tractarà els següents autors i obres: Poesia, de Josep Carner; La tardor barcelonina, de Francesc Pujols; Poesia, de J. V. Foix, Memòries, de Josep Maria de Sagarra, La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda; La vida amarga, de Josep Pla¸i els contes de Quim Monzó.
En el camp de la ciència, amb col·laboració de la Càtedra Lluís A. Santalò d’Aplicacions a la Matemàtica, proposen una segona edició del cicle Últimes fronteres (4 de maig), tres experts ens explicaran de manera accessible algunes dels avenços més rellevants del 2016: la mecànica quàntica versus el realisme local i la llibertat; Pròxima Centauri b, i el descobriment de les ones gravitacionals.
Les inscripcions no són obligatòries en tots els cicles però si molt recomanables ja que asseguren la plaça i permeten avisar en cas de qualsevol incidència. Es poden fer a través de la pàgina web o presencialment a Secretaria de la Casa de Cultura de dilluns a divendres de 9.30 a 18 h.