Pancartes contra la futura granja de pollastres a Solius

La Plataforma Salvem Solius ha mostrat així el malestar dels veïns

Continuen les protestes de veïns del veïnat de Solius (Baix Empordà) contra la instal·lació d'una granja de pollastres de gairebé 5000 m2 a la zona. Aquest cop han organitzat una clavada de pancartes per fer palès el seu malestar, coincidint amb la celebració del 50 aniversari de l'arribada dels monjos al Monestir de Solius i que ha reunit prop de 400 persones, algunes d'elles vingudes des de Roma.

La portaveu de la plataforma, Helena Bou, ha remarcat que aquesta fàbrica suposa "un problema mediambiental molt important per Solius i els seus veïns". Bou lamenta que l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro "no faci tot el que està a les seves mans" per aturar el projecte. "Quan estaven a l'oposició eren contraris a la granja i ara ens diuen que el projecte està massa avançat per aturar-lo", comenta.

La granja és un projecte de dos germans de la zona i preveu la instal·lació de tres naus de 104 metres de llarg per catorze d'ample i quatre i mig d'alçada, a banda de sis sitges. Tot plegat per acollir 83.500 pollastres d'engreix. Bou recorda que la fàbrica suposaria un "trànsit constant de camions enormes" per una zona que està plena de passejants, escaladors i altres turistes.

A banda, la plataforma denuncia que provocarà un efecte "molt negatiu" a diversos negocis de turisme rural així com al propi monestir que es veurà afectat per les olors.

L'Ajuntament demana informes

Bou s'ha felicitat que, tot i que el projecte es va iniciar fa tres anys i mig, les constants protestes dels veïns han aconseguit retardar la llicència de l'ajuntament. El consistori finalment ha demanat dos informes per tal d'avaluar l'impacte del projecte. D'una banda han requerit un estudi a l'ACA perquè valori com pot afectar a l'aqüífer de la zona. "Hem de tenir en compte que d'aquest aqüífer en surt l'aigua que bevem els veïns de Solius", ha recordat Bou.

Paral·lelament s'ha demanat un estudi al Departament d'Agricultura perquè calibri si és viable la instal·lació d'aquesta fàbrica que generarà 845 tones de residus de gallina. "No tenim gens clar que hi hagi prou camps per abocar els residus que generi la fàbrica, a més del de la granja de vaques que hi ha a la zona", ha assegurat Bou. Abocar dos tipus de residus al mateix camp està prohibit per llei.

Bou ha recordat que han intentat parlar repetidament amb els dos germans que volen tirar endavant amb la fàbrica però assegura que "no han aconseguit res" i diu que sospiten que al darrere s'hi amaga una multinacional.