El ple de Girona acaba amb el monopoli dels serveis funeraris Mémora

També aprova reduir la superfície edificable de la Devesa i enterra definitivament el projecte del pavelló

El ple de Girona ha donat llum verda a la liberalització dels serveis funeraris. Fins ara, l'ordenança feta el 1998 permetia que una única empresa operés a la ciutat, una situació que contradiu la normativa europea. Des del 2006, la UE estableix que en casos com els dels serveis funeraris hi ha d'haver lliure concurrència d'empreses disposades a oferir aquests serveis. La Generalitat va fer seva aquesta normativa el 2010.

En el cas de Girona, però, l'ordenança no s'havia posat al dia. Finalment, l'equip de govern l'ha actualitzat després de la pressió social. La CUP va impulsar una iniciativa ciutadana i va recollir més de 2.100 signatures. Un suport suficient per forçar el consistori a obrir una comissió informativa i portar les conclusions al ple, tal i com recull el reglament de la participança.

Aquest grup de treball –format per partits, entitats i representants de la iniciativa ciutadana- ha estat debatent des del juny sobre com actualitzar la norma, i també s'han tingut en compte els informes interns de caire jurídic. Finalment, l'ordenança s'ha aprovat inicialment al ple d'aquest dilluns i obre la porta a que d'altres empreses puguin operar a Girona. Ara s'obre un període de 30 dies per presentar al·legacions i la idea és que ja s'apliqui a partir de l'abril.

Els 'peròs' de l'oposició

La nova normativa, però, no ha comptat amb el vistiplau de tots els grups. La CUP, que ha forçat el debat, ha assegurat que l'ordenança "ha quedat curta". Lamenten que, més enllà de garantir el que la normativa obliga (la lliure concurrència), no s'ha entrat a debatre el model de gestió. Des d'un primer moment, la formació ha apostat per la municipalització dels serveis funeraris per tenir "serveis dignes a preus justos". "És positiu tenir una nova ordenança però no amaguem que no és com la que voldríem", ha manifestat la portaveu de la CUP, Laia Pèlach.

També s'ha abstingut ERC-MES. Segons ha argumentat el regidor Martí Terés, per als republicans l'ordenança arriba "tard i malament". "Creiem que el govern s'ha vist empès a fer l'actualització de la normativa i ho ha fet a contracor", ha manifestat. Terés ha criticat que el govern sortís de la mà de Memora a presentar un pacte per rebaixar els preus dels enterraments. L'abril passat es va anunciar un enterrament bàsic un 33% més barat. El regidor, però, ha qüestionat la "transparència" dels preus anunciats i ha dit que el govern va contribuir al "rentat de cara" de l'empresa. La proposta d'ERC passa per la construcció d'un tanatori públic a l'àrea urbana per tal de forçar "de manera real" la competència i aconseguir abaixar preus.

Una segona empresa interessada

Ja abans que s'aprovés aquesta moció, una segona empresa ha mostrat el seu interès per operar a Girona. Es tracta de la barcelonina Àltima, que a l'octubre ja havia presentat una proposta al consistori per prestar serveis a la capital gironina. Aquesta empresa de serveis funeraris integrals ja opera a Figueres i Ripoll (amb tanatoris propis) i la seva voluntat és establir-se a Girona i consolidar així la seva presència a les comarques gironines. A més, vol aixecar el seu propi tanatori. La proposta que ha presentat al consistori és per fer construir les instal·lacions a una parcel·la del polígon industrial de Mas Xirgu.

Menys sostre edificable a la Devesa

El ple també ha aprovat la modificació de la delimitació del futur pla especial de la Devesa, que s'està acabant d'enllestir. Segons el regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà, aquest tràmit és el "pròleg" de l'aplicació del pla especial i ja suposa la presa d'algunes decisions, com la protecció del parc i l'obertura cap al riu Ter.

Per una banda, es redueix el sostre edificable dins el parc de la Devesa, que passa de 2.700 a 1.500 m2. A més, s'elimina la possibilitat de destinar aquest sostre a usos esportius, una opció que encara estava inclosa en el planejament actual. Només es podran fer ampliacions d'edificis i construccions auxiliars i, per tant, queda enterrada definitivament l'opció de fer un pavelló esportiu dins el parc urbà. A més, la nova delimitació fa que l'àmbit del parc creixi i guanyi 24.000 m2 més i inclogui també l'Auditori i el Palau Firal. El punt s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern, CUP, C's i PPC i l'abstenció d'ERC-MES.

L'Ajuntament de Girona també s'ha adherit a la celebració de l'Any Bertrana i el ple ha aprovat per unanimitat una moció de la CUP per revisar i actualitzar l'actual Reglament de Participança, fet fa 12 anys.